AP

Procureur-generaal van New York neemt ontslag na beschuldigingen van fysiek geweld

Eric Schneiderman, de procureur-generaal van New York, neemt ontslag, hij wordt beschuldigd van fysiek geweld. Vier vrouwen die een relatie hadden met hem, zeggen dat hij hen mishandelde. 

Opvallend is dat het gaat om de procureur die filmproducent Harvey Weinstein in vervolging heeft gesteld. Hij had zich opgeworpen als stem voor de slachtoffers van seksueel misbruik.

Twee vrouwen, Michelle Manning Barish en Tanya Selvaratnam, hebben hun verhaal openlijk gedaan in het blad The New Yorker. Twee andere vrouwen deden hun verhaal anoniem. Michelle Manning Barish had van midden 2013 tot eind 2014 een relatie met Schneiderman. Selvaratnam zag hem van de zomer van 2016 tot in de herfst van 2017.

Volgens Manning Barish werd Schneiderman al gewelddadig enkele weken nadat ze begonnen te daten. Hij zou haar geslagen hebben na een avondje uit en zou gedreigd hebben haar te wurgen. Ze zei dat ze toen al enkele vrienden in vertrouwen nam, onder wie schrijver Salman Rushdi. 

Hij begon mij zijn bruine slavin te noemen en deed me zeggen dat ik zijn eigendom was. 

Tanya Selvaratnam

Selvaratnam, die geboren is in Sri Lanka, zei dat Schneiderman haar "zijn bruine slavin" begon te noemen en dat hij haar aanmaande om te zeggen dat ze "zijn eigendom" was.

In een verklaring zegt Selvaratnam dat ze besloot haar verhaal te doen nadat ze erachter was gekomen dat ook andere vrouwen slachtoffer waren geweest van Schneiderman, jaren eerder. Ze wilde naar eigen zeggen de aandacht vestigen op het probleem van geweld binnen relaties en voorkomen dat er nog meer slachtoffers worden gemaakt. "Dit is een man die zijn hele carrière gebouwd heeft rond het feit dat hij een voorvechter is van vrouwenrechten", stelt Selvaratnam. "Maar privé misbruikt hij hen." 

De vier ex-partners van de procureur hebben nooit een klacht ingediend, maar zeggen wel dat ze soms verzorgd moesten worden, nadat ze geslagen werden. De mishandelingen werden ook erger, naarmate de relatie langer duurde. 

Er is nu een gerechtelijk onderzoek geopend en daarom heeft de procureur-generaal ontslag genomen. Hij benadrukt wel dat de verhalen van de vrouwen niet kloppen. Volgens hem heeft hij intieme relaties met hen gehad, ging het om rollenspelen en heeft hij nooit iets gedaan zonder toestemming van zijn partners. "Er is nooit seks geweest zonder toestemming, dat is een lijn die ik nooit zou overschrijden." 

De echtgenote van Schneiderman steunt hem. Zij zegt dat ze haar man al 35 jaar kent als echtgenoot, vader en vriend en dat de beschuldigingen haaks staan op hoe zij haar man kent. "Hij hield er altijd de hoogste morele waarden op na en was een liefdevolle vader.  Voor mij is het onmogelijk om te geloven dat deze aantijgingen waar zijn." 

Meest gelezen