Videospeler inladen...

Sennek strandt in de halve finale van het Songfestival met "A matter of time"

Sennek is er niet in geslaagd een plek in de finale van het Eurovisiesongfestival te veroveren. Met "A matter of time" is ze niet voorbij de halve finale van de liedjeswedstrijd geraakt. Oostenrijk, Estland, Cyprus, Litouwen, Israël, Tsjechië, Bulgarije, Albanië, Finland en Ierland stoten wel door.

Drie jaar op rij is België naar de finale van het Songfestival doorgestoten, maar vanavond is dat niet gelukt voor Sennek. De zangeres verdedigde onze kleuren met verve met het nummer "A matter of time", maar is gestrand in de 1e halve finale van de liedjeswedstrijd.

Aan haar zang heeft het alvast niet gelegen. Sennek moest als 4e kandidaat van de avond het podium op en zong vanaf de eerste noot glashelder. In een jurk van Veronique Branquinho bracht ze in haar eentje een sobere, maar stijlvolle act waarbij ze de camera met flink wat mimiek probeerde te verleiden.

Het mocht echter niet baten. Bij de intussen traditionele bekendmaking van de 10 landen die naar de finale doorstoten, kwam België niet uit de enveloppes. Ook niet uit de 10e en laatste enveloppe waarin de afgelopen 3 jaar telkens wél de naam van ons land zat.

Videospeler inladen...

De halve finale was om 21 uur begonnen met een show die 4 vrouwen in goede banen leidden: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado. Ze deden het niet onaardig, maar net als vorig jaar was het met heimwee terugdenken aan de wervelende presentatie van Petra Mede en Måns Zelmerlöw in Zweden 2 jaar geleden.

Azerbeidzjan kwam als eerste aan de bak. Het land in de Kaukasus vaardigde Aisel met "X my heart" af. De zangeres bracht een act op een soort ijsschotsen waarbij ze voortdurend herhaalde dat ze "sterker dan kanonballen" is. Europa lustte er geen pap van en stuurde haar naar huis.

Ook IJsland mag na vanavond meteen de koffers pakken. Ene Ari Ólafsson zong voor zijn land de ballade "Our choice". Die klonk zo oubollig dat Johnny Logan er al in de jaren 80 voor zou hebben gepast. Misschien heeft hij meer geluk bij Disney.

Hierna was het de beurt aan Albanië met het nummer "Mall" van Eugent Bushpepa. Hij nam eerder het voorprogramma van Deep Purple voor zijn rekening en speelde ook samen met de gitarist van Guns N' Roses. Zingen deed hij in het Albanees en daarbij haalde hij een paar keer hoog uit. Europa beloonde hem met een plek in de finale.

Tsjechië mag eveneens terugkeren in de finale. Voor dat land trad Mikolas Josef aan met "Lie to me", een hip rapnummer vol trompetflarden. De zanger zelf was uitgedost als een al even hippe student, inclusief bretellen en een boekentas (waarin achteraf stuutjes van de mama bleken te zitten).

Litouwen dan. Dat land stuurde Ieva Zasimauskaité met "When we're old". Als een zeemeermin lag de zangeres languit op het podium neer bij het begin van het nummer, een pose die herinneringen opriep aan de act van Dami Im die Australië in 2016 op het Songfestival vertegenwoordigde met "Sound of silence". Met haar breekbare indruk wist Zasimauskaité Europa te charmeren: ze kreeg een ticket voor de finale.

Ze kwam, ze zag en ze overwon: Netta die hierna voor Israël mocht zingen. Met haar uptemponummer "Toy" was ze vooraf een torenhoge favoriet en die verwachting heeft ze ook ingelost want ze mag door naar de finale. Ze viel op met de gekke kipgeluiden die ze voortdurend maakte om duidelijk te maken dat sommige mannen "chickens" of lafaards zijn.

Videospeler inladen...

Wit-Rusland heeft het Songfestival nog nooit gewonnen en zal dat ook dit jaar niet doen. Het land vaardigde Alekseev af die in barslecht Engels en met tanden witter dan zijn hemd de hemeltergende ballade "Forever" ten berde bracht. Ondertussen dwarrelde voortdurend een zangeres rond hem die en passant een roos in zijn richting stuurde. Europa stuurde hem prompt naar huis.

Voor Estland trad Elina Nechayeva aan. In een jurk van 65.000 euro bracht de operazangeres "La forza", een aria van dertien in een dozijn. Eindigen deed ze op een noot zo hoog dat alleen honden die konden horen. Europa lustte er wel pap van: ze mag in de finale terugkeren.

Videospeler inladen...

Equinox mocht het hierna proberen voor Bulgarije. De groep zong "Bones", een donker nummer dat bij momenten religieus klonk en dat Europa moest duidelijk maken dat het uiterlijk er niet toe doet en dat ware liefde binnenin zit. Het volstond voor een plek in de finale.

Fans van het afgelopen seizoen van "Temptation island" moesten mogelijk hun ogen uitwrijven bij de zangeres van Macedonië die veel weghad van de bedrogen deelnemer Deborah Leemans. Samen met haar groep Eye Cue zong ze "Lost and found", een lied vol ritmewisselingen. Een plek in de finale zat er niet in.

Ook Kroatië had geen geluk. Voor dat land nam Franka de honneurs waar met het nummer "Crazy" dat zo in de film "Fifty shades of Grey" zou passen. Net als Sennek droeg ze een opvallende doorschijnende jurk, net als Sennek mocht ze na afloop naar huis terugkeren.

Oostenrijk waagde zijn kans met Cesár Sampson (mét "p"). Hij zong "Nobody but you", een lied waarvoor hij de mosterd bij Rag'n'Bone Man leek te hebben gehaald. Voor de act inspireerde hij zich dan weer op de betere sciencefictionfilm met een futuristisch platform en een ruimtepakje waarop ze in "Star trek" jaloers zijn. Sampson mag het in de finale nog eens doen.

Griekenland deed het in het Grieks. Het land stuurde Yianna Terzi met "Oniro mou". Dat had veel van de "klassieke" ingrediënten van de nummers waarmee Griekenland doorgaans zijn kans op het Songfestival waagt, met onder meer trommels die het ritme strak in het gelid moesten houden. Jammer, maar helaas: er zat geen plek in de finale in.

Een zangeres die ooit 2e werd in "X factor" in het Verenigd Koninkrijk en die 6 talen spreekt waaronder Chinees: dat is Saara Aalto, de kandidaat van Finland. Zij zong "Monsters" en draaide daarbij rond op een grote schijf terwijl in de achtergrond het logo van de Tros glom. Voor Europa was het gek genoeg om haar naar de finale te sturen.

Videospeler inladen...

Armenië koos voor Sevak Khanagyan met "Qami", een titel die zoveel als "wind" betekent. In een cirkel van dominoblokjes als een moderne echo van Stonehenge zong hij het nummer in het Armeens. Dat deed hij meteen voor het laatst op deze editie van het Songfestival.

Vervolgens was het de beurt aan Zwitserland dat nauwelijkse enkele weken geleden nog afscheid moest nemen van Lys Assia, de zangeres die het allereerste Songfestival in 1956 voor dat land won. Deze keer mocht de groep ZiBBZ het proberen met het lied "Stones". Ook voor hen eindigde het avontuur vanavond.

Al 7 keer heeft Ierland het Songfestival gewonnen, maar de jongste jaren is het land in een sukkelstraatje beland en haalde het zelden de finale. Vanavond kwam daarin verandering want Ryan O'Shaughnessy slaagde erin een plek in de finale te bemachtigen met zijn nostalgische ballade "Together". Toeval of niet: in zijn act draafde een schattig homokoppel op.

Videospeler inladen...

Het laatste land van de avond was Cyprus. Eleni Foureira zette de zaal in vuur en vlam met "Fuego". Zelf zag ze eruit als een mix van Beyoncé en Shakira in een strak bodysuit met lang haar dat voortdurend alle kanten uit wapperde. Zoals verwacht stootte ook zij naar de finale door.

Videospeler inladen...

Donderdag vindt de 2e halve finale van het Songfestival plaats. Dan is het onder meer de beurt aan Nederland. Onze noorderburen vaardigen dit jaar Waylon af met het nummer "Outlaw in 'em". Zaterdag vindt de grote finale plaats en kennen we de winnaar van deze editie. 

Meest gelezen