Nicolas Maeterlinck

Siemens heeft oplossing voor vertragingen op het spoor, maar Infrabel is niet onder de indruk

Het bedrijf Siemens werkt aan een oplossing voor de problemen bij het detectiesysteem aan de spoorwegen. Siemens levert dat systeem, dat het treinverkeer vlotter moet laten verlopen. Maar het systeem laat het vaak afweten, met vertragingen tot gevolg, volgens Infrabel tot 1 uur en 40 minuten per dag. Siemens zegt dat de oorzaken van de defecten gekend zijn en dat er een stappenplan klaarligt om de problemen op te lossen. Infrabel wacht af. 

Spoorwegnetbeheerder Infrabel liet vanmorgen weten dat de problemen met het detectiesysteem in de eerste drie maanden van dit jaar al geleid hebben tot 9.000 minuten vertraging, of per dag 1 uur 40 minuten. De schuld ligt bij Siemens, aldus Infrabel. Omdat een oplossing uitblijft, nam Infrabel het zelden geziene initiatief om het bedrijf in een persbericht op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.

In een korte schriftelijke reactie meldt Siemens dat de oorzaken gekend zijn en dat een stappenplan om de problemen op te lossen beschikbaar is. Maar het bedrijf voegt er aan toe dat de problemen complex zijn.

Infrabel meldt dat het inderdaad een plan gekregen heeft, maar dat het daar ernstige vragen bij heeft. "Het plan geeft geen uitzicht op een oplossing op korte termijn, waardoor de reizigers nog vele maanden hinder zullen ondervinden", aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. "En van nauwe samenwerking is niet echt sprake. We hebben geen reactie gekregen op onze vragen, en de voorbije periode hebben ze niet echt iets gedaan om het probleem op te lossen."

Er is nog geen formele procedure opgestart door Infrabel. "We bekijken nog alle opties", klinkt het.

Meest gelezen