Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Slecht nieuws voor Trump: handelsoverschot China blijft groeien

Ondanks de recente Amerikaanse maatregelen blijft het handelsoverschot van China op de VS groeien. In april bedroeg het meer dan 22 miljard euro. 

Uit de recentste cijfers blijkt dat China nog altijd een pak meer uitvoert naar de Verenigde Staten dan omgekeerd. In april is het handelsoverschot zelfs nog toegenomen: het bedraagt nu meer dan 22 miljard dollar. Dit jaar is het onevenwicht al goed voor meer dan 80 miljard dollar, dat is 30 miljard meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Sojabonen en vliegtuigen

Het handelsoverschot van China is al langer een doorn in het oog van de Amerikaanse president Trump. Vorige maand kondigde hij extra heffingen af op Chinees staal en aluminium. Maar die hebben dus blijkbaar nog niet veel resultaat opgeleverd.  China dreigt in elk geval met tegenmaatregelen, zoals heffingen op Amerikaanse vliegtuigen en sojabonen.

Vorige week was een Amerikaanse delegatie in Peking om het handelsdispuut te bespreken. De Amerikanen hebben China voor een ultimatum gesteld: ze willen dat China het handelsoverschot met minstens 200 miljard dollar vermindert. Volgende week reist de Chinese vice-premier en topeconoom Liu He naar Washington voor verdere gesprekken.

Meest gelezen