Video player inladen...

Amerikaanse president Trump trekt dikke streep door Iran-akkoord

De Verenigde Staten achten zich niet langer gebonden door de Iran-deal uit 2015. "We trekken ons hieruit terug en beginnen met de herinvoering van economische sancties, de zwaarste in hun soort", zo sprak Trump op een druk bijgewoonde persconferentie. "Een belangrijke beslissing voor de VS en de hele wereld", zo noemt Trump het. "Want onder het huidige akkoord kunnen we niét garanderen dat er geen kernwapens worden ontwikkeld in Iran."

"Je zal wel zien wat mijn beslissing is." Met die woorden heeft de Amerikaanse president Donald Trump er wekenlang de spanning proberen in te houden. Maar alle signalen wezen richting "exit", en die is nu een feit, want de VS stapt effectief uit de overeenkomst met Iran. Trump kiest in ruil voor economische sancties, die hij zelf omschrijft als "de zwaarste in hun soort". Of die sancties gradueel of onder bepaalde voorwaarden worden ingevoerd, is nog onduidelijk.

Die deal tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Rusland, nvdr) en Duitsland moet verhinderen dat Iran zich ontwikkelt tot een nucleaire mogendheid. Maar Trump beweert al sinds zijn aantreden dat hij die overeenkomst, die werd ondertekend door zijn voorganger Barack Obama, waardeloos vindt.

Dit was een vreselijke én een eenzijdige overeenkomst, die nooit kalmte of vrede heeft gebracht

"De hele deal berustte op pure fictie, dat Iran vreedzame doeleinden had met hun kernprogramma. We hebben concrete bewijzen dat Iran gelogen heeft. Het Iraanse regime kan echt op één-twee-drie klaar zijn voor een aanval, zelfs onder deze deal. De overeenkomst, die door de vorige Amerikaanse administratie is afgesloten, is vreselijk en eenzijdig. De deal heeft nooit kalmte en vrede gebracht, en zal dat ook nooit doen", zo motiveerde Trump zijn beslissing. "Als ik deze deal laat bestaan, dan kan er binnen de kortste keren een kernwapenwedloop ontstaan in het Midden-Oosten. De deal is te zwak, en het inspectieregime ook."

Volgens Trump heeft de huidige overeenkomst op verschillende vlakken gefaald. "Het heeft er niet voor gezorgd dat Iran zijn ambities op nucleair vlak heeft opgeborgen, en ook aan de ontwikkeling van raketten om die atoombommen te vervoeren, is er niets veranderd. En bovendien verandert die overeenkomst ook niets aan de andere destabiliserende activiteiten van Iran, ik denk dan onder meer aan hun steun aan terreurorganisaties."

Wat er nu moet gebeuren, is volgens Trump duidelijk. "Ik heb maanden geleden al gezegd dat het akkoord moet verdwijnen of heronderhandeld moet worden. Samen met Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland staan we op dezelfde lijn: we zijn ons allemaal bewust van de nucleaire dreiging. Ik vermoed dat Iran zelf ook een andere deal zal willen sluiten, en ik ben ook bereid om daarover te praten."

Meest gelezen