Waalse ex-politicus Wesphael krijgt schadevergoeding van ex van zijn vrouw

De Waalse ex-politicus Bernard Wesphael krijgt 1 euro symbolische schadevergoeding van de ex van zijn overleden vrouw Véronique Pirotton. Die man had samen met de zoon van Pirotton na de vrijspraak van Wesphael voor doodslag, toch nog een schadevergoeding geëist. Maar de rechtbank in Luik besliste om de man zelf te veroordelen. 

In oktober 2013 werd Véronique Pirotton, de vrouw van de Waalse ex-politicus Bernard Wesphael, dood aangetroffen in een hotelkamer in Oostende. Volgens het parket had Wesphael zijn vrouw gedood. Maar drie jaar later werd Wesphael voor het hof van assisen in Bergen vrijgesproken van doodslag. Ondanks het bestaan van enkele verontrustende elementen, waren er toch niet genoeg elementen om hem schuldig te verklaren, zo klonk het in de uitspraak.

De zoon van Pirotton en zijn vader konden zich niet neerleggen bij die vrijspraak. Ze trokken opnieuw naar de rechter om meer antwoorden te krijgen over die verontrustende elementen, en om een schadevergoeding te eisen van Wesphael. Maar die stap keerde als een boemerang terug in het gezicht: de vader werd zélf veroordeeld. Hij moet van de rechtbank in Luik een symbolische schadevergoeding van 1 euro betalen aan Wesphael, voor een zogenoemd tergend of roekeloos geding. Dat betekent dat de beslissing om opnieuw naar de rechter te stappen gezien wordt als lichtzinnig en als een manier om de zaak nodeloos te rekken. Eén van de redenen die de rechter aanhaalt, is dat de man zich nooit burgerlijke partij heeft gesteld op het assisenproces.

Wesphael: "Enorm tevreden"

Bernard Wesphael is blij met de uitspraak. "Ik ben enorm tevreden", zo zei hij in een reactie. "Het is een verademing voor mij, voor mijn familie en voor al diegenen die me hebben gesteund. Het was een lang gevecht, nu hoop ik dat het debat definitief is gesloten." 

Wesphael hoopt ook dat er nu geen enkele twijfel meer kan zijn over zijn onschuld. "Als hiervoor nog iemand aan mijn onschuld twijfelde, moet dat met deze zaak helemaal weg zijn", zo zegt hij. Wesphael voegt er nog aan toe dat hij wil proberen om de band met de familie van Pirotton en zijn zoon, die ook naar de rechter stapte, te herstellen. 

Meest gelezen