Wouter Beke: "Hand geven mag geen zaak van de wet zijn, maar van opvoeding, inburgering en respect"

CD&V-voorzitter Wouter Beke mengt zich in de discussie die in Mechelen is ontstaan nadat eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) heeft geweigerd een huwelijk te voltrekken omdat de vrouw hem geen hand wilde geven. Hij wijst erop dat een hand geven niet wettelijk verplicht is, maar pleit voor meer dialoog waarbij duidelijk wordt gemaakt dat respect tonen op de eerste plaats moet komen. 

"Een hand geven aan de schepen of ambtenaar die je huwelijk afsluit, is dat verplicht? Ik denk dat de wet op dat vlak duidelijk is: het is niet verplicht", schrijft Wouter Beke in een Facebookpost. Wettelijk verplicht maken vindt hij geen goed idee.

"Een uitgestoken hand van iemand aanvaarden, lijkt mij wel te passen in die waarden. Dit mag geen zaak zijn van wetten, maar van opvoeding, inburgering en respect", aldus Beke.

Hoe mensen duidelijk maken dat een hand geven belangrijk is in ons land? "Door dialoog", vindt Wouter Beke. "Door met mensen te praten en duidelijk te maken dat het geven van een hand net een teken van respect is. CD&V is een partij die gelooft in de brug slaan. Een brug die moet gebouwd worden op de stevige fundamenten die onze waarden zijn."

Meest gelezen