AP

115 miljoen dollar voor "Fillette" van Picasso op Rockefeller-veiling

Het doek "Fillette à  la corbeille fleurie" van Picasso is bij Christie's in New York geveild voor 115 miljoen dollar. Het werk was een van de topstukken van de Rockefeller-veiling. 

Er werd al lang uitgekeken naar de veiling van de kunstverzameling van de Amerikaanse miljardair David Rockefeller die van 8 tot en met 10 mei loopt. Meer dan 1.500 kunstobjecten, meubelen, aardewerk en andere voorwerpen worden er verkocht.

Daarnaast worden er ook doeken van kunstenaars als Claude Monet, Edward Hopper en Pablo Picasso geveild. De opbrengst zal, zoals vastgelegd door de Rockefellers, onder meer gaan naar het Museum of Modern Art (MoMA) en de Rockefeller University.

Van het doek van Picasso werd verwacht dat het zo'n 100 miljoen dollar zou halen. Het werd uiteindelijk 115 miljoen dollar (97 miljoen euro).

Het schilderij uit 1905 toont de naakte bloemenverkoopster Linda met een mandje rozen. Voordat het in handen van Rockefeller kwam, was het eigendom van de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein, die het rechtstreeks van Picasso had gekocht. 

AP

Picasso (1881-1973) is de enige schilder van wie meerdere werken op veilingen al van de hand gingen voor meer dan 100 miljoen dollar. In 2015 werd het recordbedrag van 179,4 miljoen dollar betaald voor zijn kleurrijke werk "Les femmes d'Alger". "Fillette à la corbeille fleurie" was een van de topstukken van de Rockefeller-collectie. 

Op dezelfde veilingen werden er nog andere records gevestigd. "Nymphéas en fleurs" van Claude Monet (1840-1926) veranderde voor 84,6 miljoen dollar van eigenaar. "Odalisque couchée aux magnolias" (foto hieronder) van Henri Matisse (1869-1954), dat in de woonkamer van het landgoed van de Rockefellers hing, werd verkocht voor 80,7 miljoen dollar, ook een record. 

AP

Meest gelezen