Videospeler inladen...

Amerika trekt zich terug uit Iran-deal: 5 vragen aan correspondent Thomas Erdbrink in Teheran 

De Amerikaanse president Trump heeft gedaan wat algemeen verwacht werd: hij heeft beslist dat Amerika zich terugtrekt uit het nucleair akkoord met Iran. Correspondent Thomas Erdbrink legt ons uit wat de impact is voor Iran en de rest van de wereld. 

1. Wat is de impact voor Iran en de rest van de wereld?

Videospeler inladen...

De gevolgen zijn zeer groot. Iran heeft de nucleaire deal gesloten, zodat er meer zaken met Europa en andere landen konden worden gedaan, zoals olie verkopen en vliegtuigen kopen. Maar doordat Amerika de stekker uit de Iran-deal trekt, weerhoudt het Iran van zaken te doen. Amerika zal Europese bedrijven straffen als ze toch zaken met Iran blijven doen. Het gevolg is dat Iran opnieuw geïsoleerd raakt.

2. Zijn de Iraniërs bang voor de sancties die zullen komen?

Videospeler inladen...

De Iraniërs hebben absoluut schrik. De nationale munt is de afgelopen maanden al in waarde gedaald omdat er niet genoeg wordt geïnvesteerd in Iran, en er zal steeds minder geld zijn. In Amerika zijn er machten die willen dat er onrust en een verandering van het regime in Iran komt, maar Europa is diegene die de gevolgen zal ondervinden. Denk maar aan instabiliteit, spanningen en vluchtelingenstromen. Amerika heeft hier minder last van.

3. Hoe groot is de kans dat de andere partners (Europa, Rusland en China) toch doorgaan met de Iran-deal?

Videospeler inladen...

De Iraanse president Rouhani heeft al laten weten dat hij wil doorgaan met het akkoord. Als Europa zich ook aan het akkoord wil houden, dan zal het een grote fysieke stap moeten zetten. Amerika zal hier natuurlijk niet blij mee zijn. De Europese en Amerikaanse economie zijn verweven met elkaar. Amerika zou Europese economische belangen kunnen raken waardoor Europa dan toch zou terugdeinzen. De toekomst zal uitwijzen wat Europa voor verdere stappen zal zetten.

4. Hoe groot is de kans dat Iran zijn kernprogramma weer opstart?

Videospeler inladen...

Op dit moment zijn de Iraniërs erbij gebaat de lijnen met Europa, Rusland en China open te houden. Als Iran toch het nucleaire programma herstart, dan verliest het natuurlijk heel wat goodwill bij Europa, Rusland en China. De mogelijkheid bestaat dat Iran zijn nucleaire programma weer opstart, maar hoogstwaarschijnlijk niet.

5. Kan hier oorlog van komen?

Videospeler inladen...

De mogelijkheid bestaat dat er oorlog kan ontstaan. De nucleaire deal wilde een oorlog voorkomen. Nu de Iran-deal niet meer doorgaat, kunnen extremisten meer macht hebben dan ervoor waardoor de kans op oorlog groter wordt.

Meest gelezen