Videospeler inladen...

België recycleert als de beste maar is een grootvervuiler

Het televisieprogramma "Op één" heeft het vanavond over afval. Kobe Ilsen heeft alle landen gerangschikt volgens de hoeveelheid afval die ze produceren. Hoewel ons land zichzelf recyclagekampioen waant, neemt het geen benijdenswaardige plaats in op die lijst.   

Afval is een groot probleem, vooral als het bestaat uit plastic. Wij, Belgen, sorteren en recycleren goed. Maar toch zijn we grootvervuilers.  Zo heeft de redactie van "Op één" ontdekt. Al vervuilen we gelukkig nog niet zo erg als de inwoners van het Amerikaanse eiland Hawaii. Daar zwemmen ze letterlijk in het plastic, zo heeft Kobe Ilsen met eigen ogen kunnen  vaststellen. Hawaii is niet voor niets de plaats waar oceanograaf Charles Moore in 1997 de term plastic soup bedacht.  

Arm Afrika

Afrikaanse landen doen het verrassend goed in de strijd tegen plastic. Maar ze worden er niet altijd voor beloond. Ghana bijvoorbeeld, wordt overspoeld met afgedankte elektronische gadgets en huishoudtoestellen uit andere werelddelen.   

Bekijk hier het filmpje .

Videospeler inladen...

Meest gelezen