Video player inladen...

Beslissing Trump is ook nefast voor Belgische bedrijven die handel voeren met Iran

Belgische bedrijven die handel drijven met Iran kunnen worden getroffen door de Amerikaanse sancties tegen het land. Sinds de invoering van het nucleair akkoord in 2015 is het makkelijker om te investeren in Iran. Die investeringen kunnen nu in gevaar komen, zegt Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Dankzij de nucleaire deal uit 2015 werd het mogelijk om de grote Iraanse markt te veroveren. Verschillende Belgische bedrijven sprongen op de kar, op zoek naar een nieuwe groeimarkt. "De Iraanse markt was aan het moderniseren, dat opende perspectieven", zegt Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen VBO. "Nu zijn we niet meer zeker dat dat kan doorgaan." 

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde niet alleen zware sancties aan voor Iran, maar ook voor alle landen die Iran blijven steunen. Belgische ondernemingen kunnen dus worden getroffen door de Amerikaanse sancties. Wat die precies zullen inhouden, is nog niet duidelijk, maar Timmermans weet dat er zeker negatieve gevolgen zullen zijn. "Er is veel onzekerheid en dat is nefast voor onze ondernemingen", zucht hij. "Veel bedrijven zullen een afwachtende houding aannemen zolang ze niet weten wat de sancties precies inhouden."  

Meest gelezen