Van "What the world needs now is love" tot "Say a little prayer": hitmachine Burt Bacharach wordt 90

Vandaag viert componist Burt Bacharach zijn 90e verjaardag. Samen met Hal David schreef hij tientallen wereldhits, zoals "Walk on by" of "What the world needs now is love". Rock 'n roll, Beatles en Stones, punk en hiphop konden hem nooit onttronen. Ook als filmcomponist wordt hij gewaardeerd. Hij won tot nu toe 3 Oscars en 6 Grammy's, en is al een halve eeuw actief als componist.

Met zijn ex Angie Dickinson
AP1969

Burt Bacharach is het kind van een joodse familie in Kansas. Als student aan het conservatorium in New York krijgt hij les van componist Darius Milhaud en hoort hij jazzgrootheden als Dizzy Gillespie, Count Basie en Charlie Parker. Hun invloeden verklaren het licht-complexe jazzy karakter van zijn melodieuze easy listening, zijn perfecte arrangementen en ongewone instrumentenkleur. Van 1950 tot 1952 is hij pianist bij het Amerikaanse leger, ook in Europa. In 1958 vraagt Marlene Dietrich hem om haar band te leiden. Hij doet dat tot 1961, ze was enorm over hem te spreken, en niet alleen als muzikant...

Burt heeft alles wat een vrouw maar kan wensen. Over hoeveel mannen kan je dat zeggen? 

Marlene Dietrich

Dionne Warwick verovert de wereld

In 1961 ontmoet Bacharach tekstschrijver Hal David. Het klikt meteen, er ontstaat een perfecte symbiose tussen de musicus en de dichter. De lyrics van David zijn ideaal voor de melodieën en arrangementen van Bacharach. In een studiokoor ontdekken ze de zwarte backgroundzangeres Dionne Warwick. Haar wendbare stem en sterke présence  voegen nog een dimensie toe aan het werk van Bacharach en David. Het duo bezorgt haar minstens 20 hits in 10 jaar tijd. Het begon met "Walk on by": 

Later volgen onder anderen "Say a little prayer", "The way to San José", "I'll never fall in love again" en "Anyone who had a heart".

1000 vertolkers

Vrij snel komen tientallen artiesten bij David en Bacharach aankloppen. Het duo gaat daar graag op in en dat leidt tot onder meer "Close to you" van The Carpenters, "Pussycat" van Tom Jones, "Wishing and hoping" voor Dusty Springfield en Gene Pitneys aangrijpende "24 hours from Tulsa".

Alles samen hebben 1.000 artiesten liedjes van Bacharach vertolkt. Meestal blijven de originele versies de beste. Maar Bacharach gaf toe dat als Aretha Franklin haar tanden in zijn songs zette zij er echt wel heel wat aan toevoegde. Andere grote vertolkers waren Cilla Black, Scott Walker, Stan Getz, Neil Diamond, Elvis Costello, Perry Como, Bobby Gentry en Herb Alpert.

Sommige vertolkingen worden zelfs bekender dan de originele versie, zoals de versie van "What the world needs now" door Jackie De Shannon, B.J. Thomas met "Raindrops keep falling on my head" (uit de western "Butch Cassidy and the Sundance Kid") en "Always something there to remind you" van Sandie Shaw.

En dan waren er nog de oscarwinnende soundtracks voor verscheidene films. De meest bekende film is "Butch Cassidy and the Sundance Kid", maar hij schrijft ook de muziek voor de James Bond-parodie "Casino Royale" uit 1967, met Peter Sellers.  

Vier vrouwen en evenveel kinderen

Ik weet niet waarom het zo lang blijft duren. Ik houd een klein ventje in een kast, en hij schuift af en toe liedjes onder de deur. Maar ssst, niemand zeggen. 

Bacharach in 2013 toen hij een lifetime-achievement kreeg

Burt Bacharach trouwde 4 keer, onder meer met actrice Angie Dickinson en zangeres Carole Bayer Sager. Hij heeft 4 kinderen.  Bacharach trekt nog altijd op tournee, maar blijft heel bescheiden bij zijn succes. "Er zit gewoon een mannetje in mijn kast dat liedjes schrijft, zeg het aan niemand", vertrouwde hij Tom Van de Weghe voor het VRT-journaal toe in 2013, na een concert in Philadelphia, geleid door Dirk Brossé.

Video player inladen...

Meest gelezen