Deense kunstenaar Per Kirkeby overleden

De Deense schilder en beeldhouwer Per Kirkeby is overleden op 79-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie gemeld aan de krant Politiken. Kirkeby geldt als een pionier van het neo-expressionisme, hij wordt gezien als de belangrijkste Deense hedendaagse kunstenaar.  

Kirkeby (rechts op foto hieronder) studeerde in de jaren 50 en 60 natuurkunde en geologie aan de Universiteit van Kopenhagen. Dat vertaalde zich in zijn latere werken, die vaak geïnspireerd zijn op de natuur. Zo bevatten zijn schilderijen talrijke abstracte landschapsvoorstellingen in heldere kleuren. Hij ondernam expedities naar Groenland en de Noordpool en reisde naar Midden-Amerika om de cultuur van de Maya's te verkennen.

AP

Initieel legde Kirkeby zich toe op popart en informele schilderkunst, later spitste hij zich toe op sculpturen van brond en bakstenen. Zijn werk was onder meer te zien het Londense Tate Modern, het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Centre Pompidou in Parijs. In 2012 was er in Bozar in Brussel een retrospectieve met zijn werk.

In Nederland zijn werken van Kirkeby te zien in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum en in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

In ons land kan je Kirkeby bewonderen in het Middelheimmuseum in Antwerpen (zie onderstaande video).

Meest gelezen