AFP or licensors

Doorbraak in zicht in Italië? Berlusconi zet licht op groen voor regering Lega en Vijfsterrenbeweging

Silvio Berlusconi heeft het licht op groen gezet voor de vorming van een regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S). Hij haalt zo een belangrijk struikelblok weg voor de moeizame regeringsvorming, want de rechtspopulistische Lega maakt deel uit van de centrumrechtse alliantie waartoe ook Berlusconi's Forza Italia behoort.

"Als een andere politieke macht uit de centrumrechtse coalitie de verantwoordelijkheid wil nemen om een regering te vormen met de Vijfsterrenbeweging, dan nemen wij daar met respect akte van", aldus Berlusconi. Hij stelde ook dat hij zijn veto niet zal uitspreken of randvoorwaarden zal stellen voor een regering van Lega en M5S, en dat hij maatregelen die in lijn liggen met de ideeën van de centrumrechtse coalitie, zal ondersteunen.

Berlusconi voegt nog toe dat zijn partij geen vertrouwensstem zal geven aan M5S, "die niet de politieke maturiteit heeft om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen", maar dat een samenwerking tussen Lega en M5S "niet het einde zal betekenen van de coalitie".

Moeizame regeringsvorming

Lega en M5S hebben de stemmen van Forza Italia niet nodig om samen in een regering te stappen, maar Lega vraagt wel de garantie van Berlusconi dat hij niet vijandig tegenover zo'n coalitie staat. De Vijfsterrenbeweging weigert dan weer om met de door schandalen geplaagde Berlusconi in zee te gaan.

De Lega en de Vijfsterrenbeweging waren twee maanden geleden de winnaars van de parlementsverkiezingen in Italië. Drie pogingen om een regering te vormen mislukten, zodat president Matarella eergisteren voorstelde om een tijdelijke, "politiek neutrale" regering te vormen die de begroting in orde kan brengen.

Noch de Lega, noch de Vijfsterrenbeweging zagen dat voorstel zitten. Ze hebben Mattarella 24 uur extra gevraagd om alsnog een regering te vormen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen