Keep calm at this royal wedding: het draaiboek voor Harry en Meghan (en uzelf) vandaag

Voor als u het nog niet wist, en dus werkelijk op een andere planeet hebt geleefd: vandaag stappen de Britse prins Harry (33) en gewezen "Suits"-actrice Meghan Markle (36) in het huwelijksbootje. En dat met een plechtigheid en een feest die hun "karakters zullen weerspiegelen". Maar wat staat er exact te gebeuren? We gidsen u doorheen de vier belangrijkste tijdstippen van de dag. Van historische locaties en dito rijtuigen tot al dan niet zuinige zoenen en praktische weetjes: het draaiboek van deze royal wedding.     

Een praktisch overzicht op kaart: klik op de groene en blauwe icoontjes voor weetjes over de feestelijke en historische locaties, de blauwe pijltjes duiden het parcours van de rit met de koninklijke koets aan. Klik op + en - op de kaart om in en uit te zoomen.

 • Nacht van vrijdag op zaterdag: naar aloude traditie slapen bruid Meghan en bruidegom Harry apart. Keuze genoeg voor een bed: het domein van Windsor Castle herbergt zelf verschillende appartementen. Maar Harry zal zijn laatste nacht als vrijgezel spenderen met broer en getuige William in het luxueuze hotel Coworth Park op een 20 tot 30 minuten rijden van Windsor Castle. Meghan verkiest Cliveden House, een 5-sterrenhotel op een landgoed van de National Trust, waar moeder Doria Raglan haar gezelschap houdt. Cliveden House ligt op 20 minuten rijden van de trouwlocatie.
St George's Chapel/Windsor Castle.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
 • 13 uur DE HUWELIJKSPLECHTIGHEID: vindt plaats in de 15e-eeuwse kapel van Windsor Castle. Meghan Markle rijdt met moeder Doria Ragland naar Windsor Castle. Harry's vader kroonprins Charles begeleidt Meghan naar het altaar. Het is zijn manier om haar te verwelkom in de familie. Prins Harry wacht Meghan op in de kapel. Hij staat naast broer William die hij als zijn best man - getuige - koos. Meghan heeft geen maid of honour (de keuze bleek te verscheurend).

  De ceremonie wordt geleid door de decaan van Windsor David Conner, de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, en -speciaal op verzoek van het koppel- de Amerikaanse bisschop Michael Bruce Curry. Harry en Meghan worden op de trappen van St George's Chapel gegroet door militairen van de regimenten waaronder de prins als soldaat heeft gediend in Afghanistan. In de kapel zelf is plaats voor een 800-tal gasten. Daar zal ook de Spencer-familie aanwezig zijn, de broer en zussen van wijlen prinses Diana (de moeder van Harry). Politici - zoals de Britse premier Theresa May - zijn niet uitgenodigd. Dames horen mét hoed te komen, zo schrijft de dresscode voor.
Doen prinses Eugenie en Beatrice hun hoedenstunt uit 2011 nog eens over? Foto vanop het huwelijk van Kate en William.
AP2011

Bloemiste Philippa Craddock staat in voor het bruidsboeket dat pioenrozen zal bevatten, dé lievelingsbloem van Meghan. Witte rozen zullen dan weer een subtiel eerbetoon zijn aan prinses Diana, "England's rose". Voor een streepje muziek staat onder meer een sfeervol gospelkoor en de 19-jarige celliste Sheku Kanneh-Mason in.

Op het terrein van Windsor Castle zijn 2.640 "gewone Britten" uitgenodigd om goed zicht te hebben op het bruidspaar en de honderden uitgedoste gasten. Bij die Britten zitten 1.200 mensen van over het hele land met verschillende achtergrond, 200 mensen van goede doelen die Harry en Meghan steunen, en 100 leerlingen van lokale scholen.

 • 14 uur RIJTOER: na het huwelijk zullen Harry en Meghan als kersvers echtpaar op de trappen van de kapel hoogstwaarschijnlijk een (zuinige) zoen delen. Er volgt immers geen traditionele balkonscène. Daarna stappen ze in een koets, de Ascout Landau bij droog weer, om in het stadje Windsor de menigte te groeten en in "de heugelijke sfeer te laten delen".

  De rijtoer duurt 25 minuten en volgt Castle Hill, High Street, Sheet Street, Kings Road (what's in a name :o) en Albert Road om terug te keren naar Windsor Castle via de Long Walk. Langs de Long Walk prijken ook grote schermen zodat de laatste rijen toeschouwers niet te veel hoeven te missen. Duizenden mensen worden verwacht. Zij krijgen als advies geen tenten mee te brengen, klapstoeltjes en paraplu's zijn wél toegelaten.
 • 's Namiddags RECEPTIE I: na het ritje met de koets is er een eerste receptie voorzien in St George's Hall, de indrukwekkend grote zaal waar tal van staatsbanketten werden en worden gehouden. De glazen met bubbels worden geheven op kosten van de Queen, de grootmoeder van Harry. Achthonderd gasten staan recht aan tafeltjes met zilveren bestek. Na de receptie laten Harry en Meghan hun officiële trouwfoto's nemen door de Britse fashionfotograaf Alexi Lubomirski.
St George's Hall
 • 's Avonds RECEPTIE II: het avondfeest voor 200 hechte vrienden en trouwe familieleden heeft als locatie Frogmore House, en wordt betaald door de prins van Wales, Harry's vader Charles. Over de gastenlijst waaien de wildste geruchten, gaande van popidool Ed Sheeran, vriend Elton John tot de Obama's en Serena Williams die zouden komen.

  Vlierbloesem- en citroentaart, met verse bloempjes als decoratie, staat op het menu. De Amerikaanse patisseriechef Claire Ptak gaat prat op het gebruik van biologische en seizoensgebonden ingrediënten.
Frogmore House

Waar valt het huwelijk live te volgen? Zender Eén brengt verslag uit, van 12 uur tot 15 uur met commentaar van journalist Flip Feyten en Marlène de Wouters. De uitzending wordt onderbroken voor "Het Journaal" van 13 uur. De site van VRT NWS houdt alles van het huwelijk - minuut per minuut - in een blog bij en streamt het evenement.  

Meest gelezen