Antwerpen wil woninginbraken terugdringen met synthetisch DNA

De stad Antwerpen start een proefproject met synthetisch DNA om het aantal woninginbraken terug te dringen. Synthetisch DNA is een soort van onzichtbare lijm die je op spullen kan aanbrengen. In het product zit een code die uniek is voor elke gebruiker.

De bedoeling is dat je kostbare spullen markeert met het synthetische DNA. Het product kan met een speciale UV-scanner gelezen worden. Elke gebruiker krijgt een product waarin een unieke code zit verwerkt. Wanneer ergens gestolen spullen teruggevonden worden, kan de politie ze zo sneller linken aan de oorspronkelijke eigenaar.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): "Een woninginbraak op zich is al heel erg. Bovendien is de kans dat je je spullen ooit terug ziet zeer klein. Stel dat de politie gestolen spullen terugvindt in pakweg Frankrijk, Bulgarije of Charleroi zal je niet op de hoogte worden gebracht. Bovendien moet je nog kunnen bewijzen dat ze van jou zijn."

Waarschuwingsbordje

De stad start nu een proefproject in 1 wijk: de Tuinwijk in Borgerhout. "Dat is een inbraakgevoelige wijk", zegt Willem Migom van de politie. "De mensen die deelnemen krijgen ook een waarschuwingsbordje aan de deur. We willen nagaan of dat bordje een ontradend effect heeft en natuurlijk willen we ook bekijken of er spullen zouden teruggevonden worden, mocht er nog worden ingebroken."

Het proefproject zal een jaar lopen. "Geeft dat goede resultaten dan wil ik het product aan elke Antwerpenaar ter beschikking stellen", besluit Bart De Wever.

 

Meest gelezen