Bert Spiertz Fotografie

Californië gaat "all the way": alle nieuwbouwhuizen zullen zonnepanelen moeten hebben

De Amerikaanse staat Californië is nu al een voortrekker in de VS qua hernieuwbare energie, en wil nog verder gaan: vanaf 2020 zouden alle huizen die nieuw worden gebouwd, verplicht zonnepanelen moeten hebben. De Energiecommissie heeft daar unaniem het licht voor op groen gezet. 

De maatregel geldt voor eengezinswoningen, maar ook voor meergezinswoningen tot drie niveaus. De maatregel gaat in over goed anderhalf jaar, vanaf 2020. 

Mensen die een nieuwe woning kopen, zullen een lagere energiefactuur hebben, maar die winst zal pas voelbaar zijn op termijn, want in een eerste fase moeten ze het huis zelf betalen, en dat zal naar verwachting een kleine 10.000 euro duurder worden. 

Er worden ook nieuwe isolatienormen opgelegd. "Een eengezinswoning zal gemiddeld 9.500 dollar (8.000 euro, red.) duurder worden, maar op termijn zullen bewoners over 30 jaar 19.000 dollar uitsparen", rekent de Energiecommissie voor. 

Californië is al hard getroffen door de klimaatverandering, met zware bosbranden door lange droogtes, maar evengoed modderstromen door overvloedige regenval. 

Meest gelezen