Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Obama: "Beslissing om uit Iran-akkoord te stappen is zware vergissing"

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama uit felle kritiek op zijn opvolger Donald Trump, nadat die laatste heeft beslist om uit het Iran-akkoord te stappen. "Dit is een zware vergissing", schrijft Obama in een uitgebreid Facebook-bericht. 

"Er zijn maar weinig zaken zo beslissend voor de veiligheid van de Verenigde Staten als de mogelijke verspreiding van kernwapens of het risico op nog meer destructieve oorlogen in het Midden-Oosten", zo zegt Obama. "Net daarom hebben de Verenigde Staten het JCPOA (de Iran-deal, nvdr.) onderhandeld."

Volgens de oud-president doet het akkoord wel degelijk wat het moet doen en wordt die mening ook gedeeld door onder meer de Europese bondgenoten en onafhankelijke experts.

"Het JCPOA heeft het Iraanse nucleaire programma fors teruggeschroefd en is een modelvoorbeeld van wat met diplomatie kan worden bereikt", zegt de voormalige president. "Op een moment dat we allen duimen voor een diplomatiek succes in de Noord-Koreaanse kwestie, zet het afwijzen van het JCPOA een deal op het spel die - naar Iran toe - precies het resultaat heeft dat we beogen met de Noord-Koreanen."

Door weg te lopen van het akkoord keren we onze voornaamste bondgenoten de rug toe, klinkt het nog.

Meest gelezen