Video player inladen...

Raketaanvallen tussen Israël en Iraanse troepen in Syrië vannacht geëscaleerd

Vannacht is het tot een treffen gekomen tussen Israël en Iraanse Revolutionaire Wachten in buurland Syrië. Die Iraniërs zouden vanuit Syrië 20 raketten hebben afgevuurd op Israëlische militairen in de Golanhoogvlakte. Daarop sloeg Israël terug met zware bombardementen op Iraanse doelwitten in Syrië. De oplopende spanningen volgen na de beslissing van VS-president Donald Trump om de nucleaire deal met Iran op te blazen.

De raketaanvallen op Israëlische militaire doelwitten op de Golanhoogvlakte begonnen even na middernacht. Volgens Israël hebben Iraanse Revolutionaire Wachten in Syrië twintig Grad- en Fajr-raketten afgevuurd op Israëlische militaire basis in de Golan. Die raketten zouden echter geen doel hebben getroffen en werden volgens Israël of neergehaald door het anti-raketsysteem "IJzeren Koepel" of Kipat Barzel, of ze zijn neergestort aan de Syrische kant van de demarcatielijn op de Golan. 

Kort daarop voerde Israël de hevigste lucht- en raketaanvallen uit in Syrië sinds het begin van de burgeroorlog in 2011. Die waren vooral gericht op Iraanse militaire installaties in Syrië. Onder meer een radarstation, een munitiedepot en Syrische luchtafweerbatterijen zouden zijn uitgeschakeld. Volgens de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman is het grootste deel van "de Iraanse militaire infrastructuur in Syrië vernietigd".

Zeker is dat er een grootscheepse aanval plaatsvond en dat er in de Syrische hoofdstad Damascus explosies en het afvuren van raketten te horen waren. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen zouden er bij de Israëlische aanvallen 23 doden gevallen zijn.

Eerste echte Israëlisch-Iraanse confrontatie

Volgens onze correspondente Ankie Rechess was de aanval van de Iraanse milities geen verrassing voor de Israëli's. "Israël was voorbereid om de Iraanse milities die zich in Syrië hebben ingenesteld van antwoord te dienen. De voorbije dagen was de situatie erg gespannen in het noorden van Israël", zegt Rechess in De Ochtend op Radio 1. Dat antwoord kwam dus vannacht, terwijl de bewoners van Noord-Israël de nacht doorbrachten in schuilkelders, weet Rechess.

De Iraanse milities in Syrië zullen maanden nodig hebben om te herstellen van het Israëlische offensief.

Woordvoerder Israëlisch leger

De tegenaanval van Israël was de grootste in decennia, waarbij de luchtmacht samenwerkte met de Israëlische inlichtingendienst. "Er zijn meer dan 50 Iraanse doelwitten in Syrië simultaan geraakt, om te voorkomen dat Iran zijn greep op de regio kan versterken", aldus Ankie Rechess. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zullen de Iraanse milities maanden nodig hebben om zich te herstellen van dit offensief. 

Ankie Rechess vertelt dat de Israëlische bevolking heel bezorgd is over de oplopende spanningen. Bewijs daarvan is dat de schuilkelders werden opengesteld, niet alleen in het noorden, maar ook tot aan het centrum van het land. Maar toch gaat het leven in Israël gewoon door, vandaag gaan de kinderen gewoon naar school en de boeren bewerken het land in de Golanhoogvlakte.   

Als het bij ons regent, krijgen jullie een stortvloed.

Avigdor Lieberman, Israëlische minister van Defensie

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman verklaarde deze voormiddag dat bijna de hele infrastructuur van de Iraanse milities in Syrië is verwoest. Daarbij waarschuwde hij Iran met de woorden: "Als het bij ons regent, dan krijgen jullie een stortvloed. Volgens Lieberman is door het offensief van vannacht, het gevaar nu voorlopig geweken.   

Het Israëlische leger laat ook weten dat het de Russen op voorhand had ingelicht over het offensief in Syrië en dat het "de situatie niet verder wil laten escaleren".

Meest gelezen