Videospeler inladen...

Jambon: "Transmigranten Noordstation prioritair naar gesloten centra, met oog op terugkeer"

De transmigranten die rond het station van Brussel-Noord rondhangen zullen worden opgepakt en prioritair worden overgebracht naar gesloten centra met het oog op uitwijzing. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd in "Terzake".

"Op politiek vlak hebben we maandag al een akkoord gesloten en dat is door de politie omgezet in een concreet actieplan", zegt Jambon. "Het doel is een einde te maken aan de aanwezigheid van de transmigranten in het station. De mensen die asiel willen aanvragen zullen daartoe de gelegenheid krijgen. Maar als zij dat niet doen, zijn het illegalen waartegen de politie moet optreden."

De vraag is wat er dan gebeurt met de mensen die opgepakt worden. Burgemeester van Schaarbeek Clerfayt (Défi) zegt dat als zij gewoon een bevel krijgen om het land te verlaten, ze enkele uren later weer aan het station zijn. Jambon betreurt die negatieve houding van de burgemeester en roept hem op om samen te werken aan een oplossing voor de problematiek.

Uitzetten

De minister heeft ook een oplossing voor het probleem. "Het is inderdaad zo dat als je hen gewoon uit het station haalt, ze terug kunnen binnenkomen. Daarom heb ik met staatssecretaris Francken afgesproken dat vanaf nu prioriteit zal worden gegeven aan mensen die rond het Noordstation worden opgepakt om ze op te vangen in de gesloten centra met het oog op terugkeer", zegt Jambon.

Dat zal op graduele systematische manier aangepakt worden. Intussen wordt er gewerkt aan het uitbreiden van de plaatsen in gesloten centra. De beslissingen daartoe zijn genomen, maar de praktische uitvoering kan nog wat op zich laten wachten. Het is ook zo dat in de bestaande centra er geregeld nieuwe plaatsen vrijkomen van mensen die effectief gerepatrieerd zijn. "We gaan die aanpak blijven aanhouden", besluit Jambon.

Videospeler inladen...

Meest gelezen