Minister Jambon: "Federale politie zal acties uitvoeren in Noordstation en omgeving"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zit straks samen met de verschillende politiediensten en met de burgemeesters van Schaarbeek en Brussel over de aanpak van mensen zonder papieren die in het Noordstation verblijven. Jambon wil niet enkel acties uitvoeren in het station, maar ook in de stationsbuurt. "Schaarbeek gaat hiermee akkoord maar wil dat niet met lokale politie doen. Dan zullen we het met veel plezier door de federale politie laten doen", aldus Jambon in "De ochtend" op Radio 1. Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt blijft sceptisch.

Een zeshonderdtal migranten verblijft al een tijd in het Brusselse Noordstation. Het gaat om mensen zonder papieren die niet in de asielprocedure zitten. Omdat ze geen asiel willen aanvragen, hebben ze geen recht op opvang. 

Dit veroorzaakte een politieke rel tussen staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi). Francken verweet Clerfayt niets te willen ondernemen, Clerfayt kaatste de bal terug door te zeggen dat politieacties geen zin hebben als de migranten enkele uren later opnieuw worden vrijgelaten.

De verschillende politiediensten (lokaal, federaal en de spoorwegpolitie) zitten vandaag samen om een strategie af te spreken over de problematiek. Aansluitend zullen ze die strategie voorstellen aan Jambon en de burgemeesters van Schaarbeek en Brussel.

"Ik heb begrepen dat Clerfayt eindelijk akkoord gaat om politieacties toe te laten in zijn gemeente", aldus Jambon. "Daar ben ik blij mee. Het is jammer dat hij dat niet met zijn eigen lokale politie wil doen, maar ik zal er met veel plezier federale politie naartoe sturen."

Clerfayt blijft sceptisch: "Francken moet zijn job doen"

De rel tussen Francken en Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt ging vooral over het nut om migranten te arresteren. "De migranten die we arresteren staan enkele uren later opnieuw aan het noordstation, met een papieren bevel om het land te verlaten", verklaarde Clerfayt.

Ook nu reageert hij sceptisch op het nieuws van Jambon om federale politie in te zetten. "Ik ben blij dat Jambon eindelijk erkent dat de veiligheid in het Noordstation zijn bevoegdheid is", zegt hij aan VRT NWS. "Maar als mijnheer Francken geen plaats heeft om deze mensen naartoe te brengen, is er nog steeds geen langetermijnoplossing. Na de controles zullen deze mensen gewoon terugkomen."

Meest gelezen