Videospeler inladen...

Politie onderneemt vanaf morgen actie tegen transmigranten in Brussel-Noord

De komende dagen gaan de federale politie en de lokale politie van Brussel-Noord en Brussel-Hoofdstad samen het probleem met de transmigranten in het Noordstation en omgeving aanpakken. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aangekondigd in de Kamer. Veel details gaf hij niet prijs, tot ongenoegen van vragenstellers Filip Dewinter (VB) en Hendrik Vuye (V&W).

Jambon bevestigt dat er een actieplan is uitgewerkt en dat de Dienst Vreemdelingenzaken daarbij betrokken is. "Het doel is het Noordstation aan de reizigers terug te geven", zegt hij. "De nodige middelen zijn vrijgemaakt en de reserves van de federale politie worden mee ingezet . Die acties zullen zich de volgende dagen, weken als het moet, op het terrein voordoen. Wij zullen dat geregeld evalueren en bijsturen indien nodig."

In regeringskringen verneemt VRT NWS dat de transmigranten vanaf morgen uit het station zullen worden geweerd. De federale politie zou in het station worden ingezet, de politie van Brussel-Hoofdstad zal worden ingezet aan het Maximiliaanpark, die van Schaarbeek aan het busstation aan het Noordstation. Het zou gaan om in totaal een 600-tal transmigranten: 400 in het station zelf en 200 aan de busparking. 

"Er is capaciteit in de terugkeercentra", zegt Jambon zelf aan VRT NWS. Hij wijst erop dat "daar redelijk wat verloop is". De dagelijkse voedselbedeling aan het Noordstation leidt ook tot problemen. "Het is waar dat dit misschien beter op een andere plaats zou plaatsvinden, maar daarover moet nog overleg gebeuren", geeft Jambon toe. "Dat is eerder de bevoegdheid van de lokale burgemeester, maar we hebben een goed contact met hem en we zullen zien hoe we dat kunnen oplossen."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Straffe praat verkopen op Twitter is makkelijk. Maar helaas is het fake news dat getwitterd wordt

Kamerlid Hendrik Vuye (V&W)

De vage uitleg van Jambon in de Kamer maakte weinig indruk. "Zolang er onvoldoende opvangcapaciteit in de gesloten instellingen is en de Dienst Vreemdelingenzaken niet in staat is om de stroom van illegalen te verwerken en zich niet te beperken tot het afleveren van een bevel om het grondegebied te verlaten, zal er in de praktijk niets gebeuren", reageert Filip Dewinter (VB). 

"Ik had in ieder geval veel meer van dat akkoord verwacht", zegt Hendrik Vuye (Vuye & Wouters). "Straffe praat verkopen op Twitter is makkelijk. Maar helaas is het fake news dat getwitterd wordt."

Meest gelezen