AP

Juryvoorzitter Cate Blanchett: "Ik zou zeker graag meer vrouwen zien in competitie in Cannes"

Cate Blanchett, juryvoorzitter in Cannes, heeft bij de start van het filmfestival een pleidooi gehouden voor meer gendergelijkheid en meer vrouwen in de competitie in Cannes. Tegelijkertijd beseft de actrice dat dat niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. 

VRT-filmjournalist Ward Verrijcken gaf het gisteren vanuit Cannes ook nog eens mee: "Slechts 3 van de 21 films in competitie zijn geregisseerd door een vrouw en daar is alweer, misschien ook wel terecht, luide kritiek op." De vrouwen in competitie zijn Eva Husson (Frankrijk), Nadine Labaki (Libanon) en Alice Rohrwacher (Italië). 

"Maar zij zijn hier niet omwille van hun geslacht", zegt Blanchett. "Zij zijn hier door de kwaliteit van hun werk." Blanchett benadrukte ook dat het geslacht van een regisseur niet zal meespelen in hoe de jury het werk zal beoordelen. "We gaan met een open geest kijken." 

In de jury van dit jaar zijn de vrouwen wel in de meerderheid (foto boven vlnr:  Khadja Nin, Lea Seydoux, Cate Blanchett, Ava Duvernay en Kristen Stewart). En Blanchett steekt niet onder stoelen of banken dat ze ook meer vrouwen in de competitie zou willen zien. "Zou ik graag meer vrouwen zien in de competitie? Absoluut! Verwacht ik dat dat in de toekomst gaat gebeuren? Dat hoop ik." 

Deze editie van Cannes is de eerste in de nasleep van het schandaal rond Harvey Weinstein en de Time's Up- en #metoo-beweging. Zaterdag zal er dan ook een symbolische optocht op de rode loper zijn. 100 vrouwen zullen er hun solidariteit tonen met de slachtoffers van seksueel misbruik. 

Tweevoudig Oscarwinnares Blanchett diende gisteren ook een journalist van antwoord die suggereerde dat de festivaltraditie van glitter en glamour haaks staat op huidige klimaat in de filmwereld. "Aantrekkelijk zijn sluit intelligent zijn niet uit", stelt Blanchett. "Dit is van nature een erg glamoureus, fantastisch en spectaculair festival.  Van de joie de vivre die hier heerst, moeten we genieten, zolang dat maar op een gelijkwaardige, eerlijke en rechtvaardige manier gebeurt." Het Filmfestival van Cannes loopt tot 19 mei. Dan wordt de Gouden Palm uitgereikt. 

AP

Foto: Martin Scorsese en Cate Blanchett bij de opening van het 71e Filmfestival van Cannes. 

Meest gelezen