Kan springende spin helpen bij de ontwikkeling van microrobots?

Britse wetenschappers die onderzoek voeren naar de mechanische bewegingen van de springende spin Phidippus regius willen hun inzichten gebruiken bij de ontwikkeling van microrobots.

Een team van vijf wetenschappers van de Universiteit van Manchester onderzocht de mechanische bewegingen die spinnen maken wanneer ze springen. Spinnen uit de familie van de Phidippus regius zijn erg dankbare studieobjecten: ze kunnen vanuit staande start zes keer de afstand van hun lichaamslengte ver springen. Ter vergelijking: een volwassen mens kan slechts 1,5 keer de afstand van de eigen lichaamslengte ver springen. De kracht die de spinnen op hun poten zetten om zich af te zetten voor een sprong kan vijf keer het lichaamsgewicht van de spin dragen.

Tijdens de onderzoeken naar de springbeweging bij dit type spinnen zijn de onderzoekers er in geslaagd om één spin, genaamd Kim, op bevel te laten springen. Ze lieten de spin springen van op verschillende hoogtes en afstanden. Aan de hand van een 3D CT-scan konden de wetenschappers de lichaamsstructuur van de spinachtige digitaal reconstrueren. Mustafa Nabawi van de School of Mechanical, Aerospace and Civil Engineering (MACE) hoopt de bevindingen uit het onderzoek uit te kunnen breiden naar andere onderzoeksgebieden zoals robotica.

Het volledige onderzoek kan je hier terugvinden.

Meest gelezen