Video player inladen...

Iraanse geestelijke leider Khamenei noemt Trumps beslissing "dwaas en oppervlakkig"

De Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei heeft scherp gereageerd op de beslissing van de Amerikaanse president Trump om uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen. Hij noemt het een "dwaze en oppervlakkige beslissing" en zegt dat Trump in zijn toespraak "misschien wel meer dan tien leugens" vertelde.

Op zijn officiële website en de sociale media reageert de geestelijke leider van Iran scherp op de toespraak van Trump.

"Jullie hoorden gisteravond dat de Amerikaanse president dwaze en oppervlakkige uitspraken deed", zegt hij. "In zijn commentaren zaten misschien wel meer dan tien leugens. Hij bedreigde het regime en de bevolking. In naam van het Iraanse volk zeg ik je, meneer Trump: je hebt een fout gemaakt", reageert Khamenei.

"Wij aanvaardden de nucleaire deal, maar de vijandigheid jegens de Islamitische Republiek is sindsdien niet geëindigd", zegt Khamenei nog.

Khamenei gaf in 2015 schoorvoetend zijn steun aan het nucleaire akkoord. Hij heeft de Verenigde Staten vervolgens meermaals bekritiseerd omdat ze hun beloftes niet zouden zijn nagekomen.

Hoe reageert de gewone Iraniër?

Hardliners hebben in het parlement een papieren Amerikaanse vlag en een kopie van de Iran-deal verbrand. Iraanse haviken waren van bij het begin gekant tegen het akkoord. Ze verweten de gematigde president Hassan Rouhani dat hij zijn handtekening onder de deal had gezet. "Zij zijn nu dolblij dat de deal van tafel is", zegt correspondent Thomas Erdbrink in Teheran.

"Zij hebben altijd gezegd dat Amerika niet te vertrouwen is, hetzelfde als wat Amerikaanse hardliners altijd over Iran hebben gezegd. Zij dansen samen de toekomst tegemoet, maar daartussenin vermalen zitten toch altijd gewone mensen die geld willen verdienen, hun kinderen naar school willen sturen, auto's willen kopen en televisie willen kijken. Zij worden op dit moment geraakt." 

Gewone mensen die geld willen verdienen, hun kinderen naar school sturen, tv kijken, worden op dit moment geraakt

Correspondent Thomas Erdbrink in Teheran

"Iran en Amerika hebben een lange geschiedenis van onderlinge problemen. Mensen zien de zet van Trump als een nieuw hoofdstuk in dat boek van bittere verhalen. Iraniërs zijn al lang boos op hun eigen leiders, maar ze zijn nog veel bozer op Trump, die hen hun toekomst ontneemt", zegt Erdbrink. 

Iraniërs zijn al lang boos op hun eigen leiders, maar ze zijn nog veel bozer op Trump

Correspondent Thomas Erdbrink in Teheran

"Als de publieke opinie zó is, zijn de Iraanse leiders niet geneigd om met Trump rond de tafel te zitten en hem zijn zin te geven."

In het Iraanse parlement werd alvast de Amerikaanse vlag verbrand, zoals in het onderstaande videofragment te zien is.

Video player inladen...

Meest gelezen