Kruispunt slecht aangelegd? Binnenkort kunt u de gemeente en het OCMW voor de rechter dagen

De Kamercommissie Justitie heeft zonet een wetsvoorstel goedgekeurd dat het mogelijk maakt om gemeenten en het OCMW voor de rechter te dagen. Dat kan vandaag nog niet, daardoor werd de burgemeester van Damme in het verleden persoonlijk voor de rechter gedaagd na een verkeersongeluk op een kruispunt dat slecht aangelegd zou zijn.

In augustus 2005 kwam een man om het leven bij een verkeersongeluk in Damme. De vrouw die het ongeval veroorzaakte weet het ongeval aan het kruispunt, dat slecht aangelegd zou zijn. De toenmalige burgemeester van Damme werd hiervoor persoonlijk voor de rechter gedaagd, maar ging uiteindelijk vrijuit.

Vandaag is het onmogelijk om de gemeente zelf voor de rechtbank te dagen, daarom was het de burgemeester van Damme die voor de rechtbank moest verschijnen. Maar dat zal in de toekomst veranderen: de Kamercommissie Justitie heeft zonet een wetsvoorstel goedgekeurd dat het mogelijk maakt om de gemeente of een OCMW voor de rechtbank te brengen.

Het wetsvoorstel werd ingediend door Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). "Het weegt zwaar om als burgemeester of schepen persoonlijk vervolgd te worden voor ongelukken die gebeuren in het kader van beslissingen die ze in hun politieke hoedanigheid nemen. Ook als de zaak na lang procederen uiteindelijk uitmondt in een vrijspraak.”, zegt Terwingen.

Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden in het parlement.

Meest gelezen