Leuvense buurtcomités bundelen krachten voor leefbare stad

Elf buurtcomités hebben zich verenigd onder de koepel Leuven Brult. Ze willen samen ijveren voor een leefbaar Leuven, in overleg met het stadsbestuur. Voor de volgende bestuursploeg ligt een 20-puntenprogramma klaar dat Leuven meer leefbaar moet maken.

"We zijn niet tegen het circulatieplan en al helemaal niet tegen autoverkeer", zegt Liesbet D'Huys van het buurtcomité De Bruul Brult. Dat is één van de elf buurtcomités van de koepel. "Maar in zijn huidige vorm voldoet het circulatieplan niet. In sommige wijken is het wel degelijk veel rustiger geworden. Maar andere wijken kreunen onder het drukke verkeer, dat langs daar wordt omgeleid. Dat onevenwicht moet verdwijnen."

Overleg

Leuven Brult klaagt over het gebrekkige overleg met de stad. "Comités hebben één of twee overlegrondes met de stad en horen dan plots niets meer", zegt D'Huys. "Wij willen een plan voor héél de stad, een plan dat de leefbaarheid vooropstelt. En we willen daarbij betrokken worden, van idee tot uitwerking."

Twintig punten

Leuven Brult heeft een 20-puntenplan opgesteld, waarmee het volgende stadsbestuur van Leuven aan de slag moet. Eén van de blikvangers daarin is het invoeren van een lage-emissiezone in heel Leuven. "Autoverkeer moet nog steeds kunnen, maar als het stille en zuinige auto's zijn is dat toch al een hele winst voor de luchtkwaliteit in de stad", vindt D'Huys. Andere opvallende vraag: het schrappen van de plannen voor een ondergrondse parking aan de Bruul en van het centrum voor podiumkunsten op de Hertogensite. "Die twee projecten zullen alleen maar verkeer aanzuigen. Dat staat haaks op alle voornemens om overbodig verkeer uit de stad te weren", besluit D'Huys.

Meest gelezen