Manneken Pis krijgt 1.000e kostuum: een overzicht van het (mode)-icoon door de jaren heen 

Manneken Pis wordt vanmiddag voor de 1000e keer in een nieuw pak gehesen. De traditie om het Manneken aan te kleden bestaat al meer dan 400 jaar. Dit zijn de meest opmerkelijke outfits.

Manneken Pis werd door de schenking van vandaag voor de duizendste keer (letterlijk) in een nieuw jasje gestoken. De eerste bron die bericht over het Manneken in pak dateert van 1615. In een schilderij van Denis van Alsloot dat de Ommegangstoet voorstelt, zien we Manneken Pis gekleed als herder. Of het toen al gebruikelijk was om het Manneken aan te kleden is niet duidelijk. 

Ridder Pis

Het oudst bewaard gebleven kostuum werd in 1747 geschonken door de toenmalige koning van Frankrijk, Lodewijk XV. Manneken Pis kreeg het kostuum van een edelman en werd opgenomen in de Orde van de Heilige Lodewijk. Met de schenking wilde de koning zich aan de Brusselaars verontschuldigen omdat zijn soldaten hadden geprobeerd het iconische beeld te stelen. 

Manneken Pis in zijn oudst bewaard gebleven kostuum. Kleren van een edelman geschonken door de Franse koning Lodewijk xv.

In 1756 wordt het duidelijk dat het vrolijke stadsfonteintje vaker kleren krijgt. In dat jaar krijgt hij namelijk voor het eerst een eigen kleermaker aangesteld. Tot op de dag van vandaag is er een officiële gemeentebeambte die de taak heeft om Manneken Pis aan te kleden. Vroeger waren er 23 officiële feesten per jaar waarbij het Manneken een kostuumpje kreeg. Tegenwoordig zijn er jaarlijks 130 dagen waarop het Brusselse "ketje" een nieuwe outfit krijgt.

Ambassadeur Pis

Als meest bekende Brusselaar treedt Manneken Pis vaak op als ambassadeur. Zo kreeg hij al verschillende traditionele kostuums van een heel aantal landen. Ontdek hier de traditionele kleding uit Azerbeidzjan, Japan en Bolivië.

(Lees verder onder de foto's)

Manneken Pis in traditionele kledij uit Azerbeidzjan
Manneken Pis als Japanse samoerai
Manneken Pis in traditionele kledij uit Bolivië

Mode-icoon Pis

Manneken Pis voelt zich af en toe een diva en kreeg zo al meermaals haute couture cadeau. Hieronder voorbeelden van Delvaux, Gaultier en Agatha Ruiz de la Prada. 

(Lees verder onder de foto's)

Manneken Pis met leren handtassen van Delvaux
Manneken Pis in het kostuum "Belgian Pride" van Jean-Paul Gaultier
Manneken Pis in het kostuum "En Pelotas" van Agatha Ruiz de la Prada

"Elpis" Presley

Tot slot nog een foto van Manneken Pis in het pak van een van de popiconen van de 20e eeuw, Elvis Presley.

Manneken Pis verkleed als Elvis Presley

Meest gelezen