Videospeler inladen...

Franse vrouw belt hulpdiensten, wordt afgewimpeld en sterft: "Je denkt dat je doodgaat? Iedereen gaat ooit dood"

Een jonge vrouw die met veel pijn de hulpdiensten belt, daar botweg wordt afgewimpeld en uiteindelijk sterft. Het is een van dé gespreksonderwerpen momenteel in Frankrijk, nu de opnames van het bewuste gesprek zijn uitgelekt. "Je denkt dat je doodgaat? Iedereen gaat ooit dood."

Het is 29 december vorig jaar, 11 uur. De 22-jarige Naomi uit Straatsburg belt naar de Franse hulpdiensten omdat ze zich niet goed voelt. Ze heeft buikpijn, ze klinkt zwak en ze komt amper uit haar woorden. 

Meermaals herhaalt Naomi dat ze pijn heeft, maar de hulpverlener aan de andere kant van de lijn neemt de jonge vrouw niet serieus. "Bel gewoon een dokter", luidt het kordate advies. Wanneer de jonge vrouw zegt dat ze het gevoel heeft dat ze aan het sterven is, antwoordt de hulpverlener dat "iedereen op een dag sterft". Even later wordt het gesprek beëindigd. 

Hulpverlener: "Hallo"
Naomi: "Hallo. Help mij, mevrouw."
Hulpverlener: "Ja, wat is er aan de hand?"
Naomi: "Help me."
Hulpverlener: "Als je me niet vertelt wat er aan de hand is, dan hang ik op."
Naomi: "Ik... ik heb... mevrouw, ik heb veel pijn..."
Hulpverlener: "Dan moet je een dokter bellen, oké? Je bent hier nu bij de ambulance."
Naomi: "Ik ga sterven."
Hulpverlener: "Ja, ooit zal je inderdaad sterven. Net als iedereen. Kijk, bel gewoon een dokter. Dat kan via het nummer 0388757575. Oké? 
Naomi: "Help mij, mevrouw."
Hulpverlener: "Ik kan je niet helpen, als ik niet weet wat je hebt."
Naomi: "Ik heb veel pijn."
Hulpverlener: "En waar?"
Naomi: "Ik heb pijn aan mijn buik en echt overal."
Hulpverlener: "Welja, bel gewoon een dokter. Ik kan dat niet doen in uw plaats."
Naomi (moeilijk te begrijpen): "Oké."
Hulpverlener: "Tot ziens."

Naomi volgt de raad van de hulpverlener en belt naar SOS Médecins, een doktersdienst in Frankrijk. Pas na enkele uren krijgt ze daar iemand aan de lijn. Ook daar maakt ze duidelijk wat er aan de hand is, waarop de organisatie aan de hulpdiensten vraagt om een ambulance te sturen. 

De jonge vrouw is nog bij bewustzijn als de ambulance haar komt ophalen bij haar thuis, maar in het ziekenhuis krijgt ze twee hartaanvallen. Zo'n zes uur na haar telefoontje naar de hulpdiensten - om 17.30 uur - sterft ze uiteindelijk. 

Opnames

De hele zaak kwam aan het licht nadat de Franse website Hebdi de opnames van het bewuste gesprek tussen Naomi en de hulpverlener online heeft geplaatst. De ouders van Naomi gaven daarvoor toestemming, omdat ze vier maanden na de feiten nog steeds geen antwoorden hebben op hun vragen. Verschillende bronnen bevestigen aan Franse media dat de opnames authentiek zijn.

"In Frankrijk heerst er momenteel een storm van verontwaardiging", zegt correspondent Frank Renout. "Volgens artsen en hulpverleners toont dit verhaal aan dat het systeem van het noodnummer niet werkt. Er komen ieder jaar tientallen miljoenen telefoons binnen bij de hulpcentrale, de hulpverleners kunnen die niet allemaal aan."

De regering laat alleszins onderzoeken wat er precies is gebeurd en waar het exact is fout gelopen. 

Meest gelezen