Represented by ZUMA Press, Inc.

Noord-Korea laat drie Amerikaanse gevangenen vrij

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die gisteren onverwacht naar Noord-Korea vertrok, is op de terugweg en brengt drie Amerikanen mee die Noord-Korea heeft vrijgelaten.  

Donald Trump gaf het gisteren, tijdens zijn toespraak waarbij hij aankondigde uit de Iran-deal te stappen, mee als een weetje. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Pompeo was op weg naar Noord-Korea. Om de nakende topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un voor te bereiden. Maar de Amerikaanse president zei aan de pers ook dat Pompeo "meer te weten wou komen over drie Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea". 

Nu wordt duidelijk dat Trump toen al wist dat Noord-Korea de drie Amerikanen had vrijgelaten uit een werkkamp. Minister Pompeo is op de terugweg met het drietal, dat in goede gezondheid zou zijn.

De drie Amerikanen werden in Noord-Korea veroordeeld wegens "vijandige daden tegenover de staat" en ook wegens "spionage voor Zuid-Korea". De vrijlating van de Amerikaanse gevangenen (een zakenman en twee wetenschappers die werkten aan de universiteit van Pyongyang), is andermaal een pluim die president Trump op zijn hoed kan steken in het dossier Noord-Korea.   

Meest gelezen