Videospeler inladen...

Piloten Brussels Airlines gaan maandag staken: "Heel wat vluchten worden geannuleerd"

De piloten van Brussels Airlines gaan vanaf aanstaande maandag staken. Volgens de luchtvaartmaatschappij zal de staking "een heel grote impact hebben". Voor maandag stonden bijna 300 vluchten gepland, goed voor 34.000 passagiers. Heel wat van die vluchten worden geschrapt.

Het rommelt al maanden bij Brussels Airlines. Sinds vorige week dreigden de piloten er al mee om te staken en nu overleg met de directie niets heeft opgeleverd, voegen ze de daad bij het woord. Na de mislukte verzoeningsvergadering begin deze week werd een staking steeds waarschijnlijker. Maar de piloten leggen het werk pas vanaf maandag neer, en dus niet aan het begin van het (drukke) verlengde Hemelvaartweekend.

De toestellen van de Belgische luchtvaartmaatschappij zullen begin volgende week aan de grond blijven staan.  En dat zal grote gevolgen hebben, zegt woordvoerster Kim Daenen aan VRT NWS. "Maandag hebben we 34.000 passagiers die geboekt zijn op 278 vluchten. De staking zal dus een een heel grote impact hebben. Er zullen heel wat vluchten geannuleerd worden. Zo veel mogelijk, om chaos op de luchthaven te vermijden."

De luchtvaartmaatschappij belooft dat de klanten die maandag zouden vliegen, zo snel mogelijk geïnformeerd zullen worden. Tegelijk vraagt Brussels Airlines reizigers aan via de website van de luchtvaartmaatschappij de status van hun vlucht in de gaten te houden. “En we bieden uiteraard oplossingen voor 14 en 16 mei. Wij zetten zoveel mogelijk mensen in om hen op te vangen", kondigt Kim Daenen aan.

Hoe lang?

Het is nog onduidelijk hoelang de staking zal duren. Maandag staat er opnieuw verzoeningsvergadering op de agenda. Als die niets oplevert, dan wordt er mogelijk langer gestaakt.  Volgens Luc Buekenhout van de Landelijke Bedienden Centrale  ( LBC)  zullen de piloten ook woensdag staken.  Op die dag houden de vakbonden een nationale actiedag tegen de pensioenhervormingen. 

De piloten van Brussels Airlines zijn al een tijdje ontevreden over hun loon- en arbeidsvoorwaarden. Ze willen niet enkel een hoger loon, maar ze pleiten ook voor een betere balans tussen werk en privéleven.  Volgens Brussels Airlines woordvoerder Daenen heeft de luchtvaartmaatschappij geprobeerd om hierover te onderhandelen, maar houden de vakbonden te sterk vast aan hun eisen, die voor de werkgever een kwart meer loonkosten zouden betekenen.

"Die loonsverhoging met een kwart: dat lukt niet. En over de pensioenleeftijd beslissen wij niet, wel onze federale regering. Maar naar de vraag om een betere balans tussen werk en privéleven hebben we écht wel oren. We hebben de verzuchtingen van onze piloten gehoord en begrepen, en we gaan daarmee aan de slag", aldus Daenen.

De pensioenleeftijd in België ligt nu vast op 67, maar piloten verliezen hun medische licentie standaard op hun 65e. Piloten konden vroeger op hun 55e met vervroegd pensioen, maar zouden nu dus 12 jaar langer aan de slag moeten blijven, deels aan de grond als ze geen medische licentie meer hebben. En dat zien velen van hen niet zitten.

Een staking bij Brussels Airlines is hoogst uitzonderlijk. De voorbije 16 jaar is er bij de luchtvaartmaatschappij nog maar twee keer gestaakt. 

Riadh Bahri: "Pas de tweede staking in de geschiedenis van Brussels Airlines"

Videospeler inladen...

Meest gelezen