Premier Michel wil akkoord met Iran behouden en uitbreiden: "Meer economische groei zal zorgen voor meer stabiliteit"

Premier Charles Michel (MR) wil vasthouden aan het nucleaire akkoord. "Misschien moeten we het akkoord met de EU niet alleen bevestigen, maar zelfs uitbreiden", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Michel wil een "economisch luik" ontwikkelen, want economische groei zal volgens de premier zorgen voor meer stabiliteit in Iran en bij uitbreiding het hele Midden-Oosten.

Volgens Michel moeten de EU-lidstaten zo snel mogelijk samenkomen om te bespreken hoe ze zullen reageren op de beslissing van de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran. Voor de premier is het alvast duidelijk: Europa moet vasthouden aan de deal. Meer zelfs: "misschien moeten we de deal zelfs uitbreiden", zegt Michel. 

"Misschien moeten we bekijken met andere partners in de wereld of we een economisch luik kunnen ontwikkelen. Meer economische uitwisseling is een kans voor meer stabiliteit. Want groei betekent welvaart en een betere economische situatie is vaak een belangrijke factor voor stabiliteit."

Ik ben niet de advocaat van Iran, wel van vrede.

Charles Michel, MR

Michel benadrukt dat Iran zich niet alles kan permitteren. "Iran moet de stabiliteit van de regio respecteren", aldus Michel. "Zowel Iran als Saudi-Arabië proberen invloed uit te oefenen op de regio. We moeten Iran duidelijk maken dat ze een positieve en meer stabiele rol in de regio moeten ontwikkelen."

Toch benadrukt de premier dat Iran zich tot nu toe aan de voorwaarden van het nucleair akkoord heeft gehouden. "Het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties heeft de laatste maanden minstens tien keer bevestigd dat Iran haar deel van het akkoord respecteert."

Beluister het gesprek met premier Michel in "De ochtend":

Meest gelezen