Salafistische handboeken voor opleiding imams wijdverspreid

Sommige handboeken die gebruikt worden bij de opleiding van imams in ons land zijn salafistisch en roepen op tot de jihad. Dat staat in een rapport van het Ocad, het orgaan dat de dreiging tegen ons land analyseert. 

Het Ocad waarschuwde eerder al dat het salafisme, een radicale stroming binnen de islam, in ons land de gematigde islam aan het verdringen is. Dit rapport vormt vooral een illustratie van die eerdere conclusie en lijkt er een verklaring voor te geven. De handboeken die wijdverspreid zijn in islamitische centra in heel het land zijn namelijk salafistisch en promoten een ideologisch vijandbeeld. Het probleem is dat imams worden opgeleid aan de hand van deze handboeken. 

Vooral de Grote Moskee in Brussel gebruikt de handboeken om imams op te leiden, maar ook andere moskeeën in ons land hebben dezelfde boeken. Het rapport eindigt met een positieve noot: een nieuwe generatie imams lijkt klaar te staan. Zij interpreteren de islamteksten op een meer hedendaagse en dynamische manier. Dat is hoopgevend, hoewel ze beperkt zijn in aantal, staat nog te lezen in het rapport. 

Meest gelezen