Socialistische vakbond stapt af van onderscheid tussen arbeiders en bedienden

De BBTK en de Algemene Centrale, de twee grootste centrales binnen de socialistische vakbond ABVV voor respectievelijk bedienden en arbeiders, gaan in 47 sectoren geen onderscheid meer maken tussen arbeiders en bedienden. Het gaat om een samenwerkingsakkoord, geen fusie.

Leden en militanten in de betrokken sectoren zullen van de AC naar de BBTK of omgekeerd gaan. Het is volgens ABVV niet meer dan logisch dat de werknemers van een sector door één enkele centrale vertegenwoordigd worden, nu de harmonisering van de statuten van arbeider en bediende zich voortzet, de paritaire comités hervormd worden en de organisatie van de sociale verkiezingen wijzigt.

"De AC en de BBTK nemen hun verantwoordelijkheid op en nemen het initiatief om te vernieuwen in functie van deze evoluties. We maken niet langer het onderscheid tussen arbeiders en bedienden", klinkt het. De vakbond denkt op die manier "nog beter in staat te zullen zijn om een federale tegenmacht te organiseren in de bedrijven en sectoren én ten aanzien van de overheid voor de social profit". De vakbond denkt ook beter afgestemd te zullen zijn op de realiteit van het terrein.

Aangezien het gaat om een uitwisseling van sectoren heeft het akkoord geen impact op de tewerkstelling binnen de centrales, luidt het. De mandaten in de betrokken paritaire comités en andere paritair beheerde organen moeten tegen 1 januari 2019 overgeheveld zijn.

Meest gelezen