AFP or licensors

Trumps kandidate om CIA te leiden wil geen martelingen meer

"De CIA zal onder mijn leiding nooit gevangenen martelen, ook niet als dat wettelijk toegelaten is."  Dat heeft Gina Haspel gezegd, de kandidate van Donald Trump om de Amerikaanse inlichtingendienst te leiden.   President Trump heeft nochtans herhaaldelijk gezegd dat hij voorstander is van martelen, omdat die techniek volgens hem werkt. 

Het was een opvallend statement dat Gina Haspel maakte tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse senaat. Als zij effectief wordt aangesteld om de CIA te gaan leiden, is het uit met het martelen van gevangenen, verzekerde ze.  Merkwaardig, want Gina Haspel is wel degelijk de kandidate van president Donald Trump.  En diezelfde Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij er wel in gelooft, in de martelingen, "omdat het werkt".   

Gina Haspel kon niet duidelijker zijn in haar 'no way'.  Ze zei dat je de context van het martelverhaal moet zien, namelijk de periode na 9/11.  Toen was het martelen van buitenlandse gevangenen die van terrorisme werden verdacht niet ongewoon.  Bijvoorbeeld via de beruchte waterboardingtechniek (waarbij een doek op de mond van de gevangene wordt gelegd waarop constant water wordt gegoten).  "Ik heb het allemaal meegemaakt, en ik wil het gewoon niet meer zien gebeuren", verzekerde Haspel. "Zelfs als het wettelijk kan en als de president het vraagt, zal ik het niet toestaan."  Het is nu afwachten of president Trump zijn eigen kandidate zal blijven steunen. 

Meest gelezen