Wie wordt de 'Ster van Europa'?

Het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) is op zoek naar de 'Ster van Europa'. Het wil voor de eerste keer een award uitreiken aan een verdienstelijke Vlaming, project of organisatie die een positieve bijdrage leverde aan het Europese debat of de Europese samenwerking op een hoger niveau tilde in Vlaanderen. 

VLEVA nam, samen met de Vlaamse provincies, het initiatief voor de 'Ster van Europa' om Vlaamse projecten of personen die te maken hebben met de EU, in de kijker te zetten. De award is een symbolische prijs en zal uitgereikt worden op 24 mei tijdens een VLEVA-netwerkevent. 

“Hoewel er enorm veel knappe projecten en initiatieven met een Europese dimensie gerealiseerd worden in Vlaanderen, krijgen zij toch niet altijd de aandacht en de steun die ze verdienen", aldus Jan Buysse, algemeen directeur van VLEVA. "Onze organisatie wil daarom via deze wedstrijd een initiatief, organisatie of persoon belonen voor zijn inzet".

Iedereen kon een project of persoon naar keuze inzenden. Daarna selecteerde een professionele jury op basis van originaliteit een top 5. Nu is het aan het publiek om via online stemming te bepalen wie of wat de 'Ster van Europa' zal worden. Stemmen kan op de site tot 23 mei. 

De genomineerden zijn de volgende: 

  • Pop Up Europa: Deze pop-up reist rond in de provincie Antwerpen waar ze gedurende 2 tot 4 weken in een bepaalde gemeente blijven. Daar organiseren ze allerlei activiteiten over Europa, van tentoonstellingen tot films.
  • European Parliament Ambassador School (EPAS): Dit zijn secundaire scholen die de Europese dimensie extra stimuleren. Zo werken ze aan de EU-kennis van de leerlingen en organiseren ze extra activiteiten zoals seminaries in het Europees Parlement. 
  • European Youth Parliament Belgium: De Belgisch tak van het European Youth Parliament (EYP) zorgt ervoor dat jongeren van ons land in debat kunnen gaan met jongeren van 40 andere Europese landen, en zo onder andere culturele uitwisseling bevorderen. 
  • Het Stedelijk Lyceum Lamorinière: Deze secundaire school organiseert buitenlandse stages voor bepaalde studierichtingen. Met de Erasmus+ subsidies kunnen de leerlingen 4 weken op stage naar Frankrijk, Finland, Spanje of Malta.
  • Jos Delbeke: Als directeur-generaal Klimaat van de Europese Commissie speelt hij een grote rol in het vormen van het gemeenschappelijk klimaat standpunt van de EU. Zo onderhandelde hij onder andere mee bij het akkoord van Parijs. 

Meest gelezen