Al meer dan een half miljoen gratis doosjes jodiumpillen verdeeld

Twee maanden na de start van de overheidscampagne over nucleaire risico's zijn er al meer dan een half miljoen doosjes met jodiumtabletten verdeeld. Dat meldt het Crisiscentrum. Die jodiumpillen moeten mensen preventief innemen bij een kernramp, om te beletten dat ze schildklierkanker zouden krijgen. 

Twee maanden geleden breidde de overheid de zone voor de verspreiding van stabiele jodiumtabletten uit tot 100 kilometer rond de nucleaire sites. Dat betekent dat heel het Belgische grondgebied nu gedekt zou moeten zijn - op het kleine stadje Antoing in Henegouwen na. 

Sinds de start van de campagne haalden 183.178 burgers en 2.851 scholen en bedrijven in totaal 564.859 doosjes jodiumpillen in huis. Binnen een straal van 20 kilometer rond een nucleaire installatie werden 173.050 doosjes verdeeld.

Het Crisiscentrum verspreidde via de apotheken al 973.400 brochures over het nucleaire risico. Daarnaast organiseerde het 23 informatiesessies en bereikte het meer dan 800.000 mensen via sociale media en de website nucleairrisico.be.

Op de website BE-Alert.be, de die bij een noodsituatie onmiddellijk een bericht met een waarschuwing stuurt, werden sinds de start van de campagne ook al meer dan 35.000 nieuwe adressen geregistreerd. De databank bestaat nu uit 393 steden en gemeenten en 319.940 geregistreerde adressen.

Gratis af te halen

Het Crisiscentrum is tevreden over de tussentijdse resultaten. "Deze positieve resultaten twee maanden na de start van de campagne tonen het belang aan om iedereen te informeren over het risico en de juiste beschermingsmaatregelen."

Wie nog geen jodiumtabletten heeft, kan ze gratis afhalen in een apotheek. Het Crisiscentrum vindt dat vooral belangrijk voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie wonen.

Meest gelezen