Videospeler inladen...

Belangrijke Belgische Syriëstrijder staat in Irak terecht voor terrorisme

Tarik Jadaoun, een Belgische Syriëstrijder, is vandaag voor de rechtbank verschenen in Bagdad, in Irak. Hij riskeert de doodstraf voor terrorisme. De man uit Verviers werd gevangengenomen na de strijd in Mosul. Op 22 mei wordt de strafmaat bekendgemaakt.

Tarik Jadaoun uit Verviers vertrok in 2014 naar Syrië om aan de zijde van terreurgroep IS te gaan vechten. Hij verklaarde zelf dat hij ook kindsoldaten voor IS heeft opgeleid. 

Tegenover de Iraakse rechter minimaliseerde hij zijn rol. "Ik heb wel gevochten tegen de Koerdische PKK, maar ik was geen echte strijder. Ik werkte voor IS in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosul en later stond ik aan het hoofd van een mobiel ziekenhuis in Makhoul, ik verzorgde er burgers en strijders."

Jadaoun, die nu 29 is, komt ook voor in de opeisingsfilm van IS na de aanslagen van 22 maart 2016 in ons land. Hij zou ook verschillende van de daders van de aanslagen gekend hebben. Toen hij hiermee geconfronteerd werd in de rechtbank zei hij: "Een van de hoogste leiders van IS heeft me gevraagd om die video's te maken, ik werd ertoe verplicht, ik schreef die teksten niet."

Hij drukte ook zijn spijt uit tegenover de rechter: "Het spijt me, ik was op een dwaalspoor beland en wil een beroep doen op jullie goedheid."

In een Iraakse cel

In juli vorig jaar werd Jadaoun opgepakt in Mosul. Sindsdien zit hij in de cel in Irak. Hij is daar ondervraagd door de Amerikaanse veiligheidsdiensten en in december vorig jaar kon Rudi Vranckx Jadaoun ook interviewen. Jadaoun zei in dat interview dat hij informatie had over andere Belgen die vechten met terreurgroep IS. En hij was bereid die informatie te delen met Belgische diplomaten. “Ik ben bang voor een proces in Irak”, zei Jadaoun ook,  “omdat de doodstraf hier bestaat”. “Ik wilde terug naar België, naar mijn familie. Maar als ze me doden, is dat niet mogelijk."

De doodstraf

Ons land heeft geen uitleveringsverdragen met Irak, dus het was al langer duidelijk dat de kans groot was dat Jadaoun voor een Iraakse rechter zou komen te staan. Vandaag verscheen hij dus een eerste keer voor de rechtbank. Hij is de allereerste Belgische Syriëstrijder die zich moet verantwoorden voor een rechter in Irak.

Jadaoun wordt beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en illegale binnenkomst van het land. Hij riskeert de doodstraf. Die is in Irak al meerdere keren uitgesproken voor buitenlandse IS-strijders. Op 22 mei kent Jadaoun zijn straf.

Rudi Vranckx kon Jadaoun eind vorig jaar interviewen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen