Belga

China censureert tatoeages en homokoppel in uitzending Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival is via onlinekanalen ook in China te volgen, maar de eerste halve finale is alvast niet zonder censuur tot bij de kijker geraakt. De beelden van een homokoppel en van een getatoeëerde artiest werden zorgvuldig bewerkt.

De eerste halve finale van de liedjeswedstrijd vond dinsdag plaats in Lissabon. Woensdag waren de beelden ook te bekijken op het Chinese webplatform MangoTV.  De Chinezen kregen evenwel geen beelden te zien van de Albanese zanger Eugent Bushpepa (foto hieronder), die een overduidelijke tatoeage op zijn arm heeft staan. 

Belga

Ook de Ierse act (foto boven en video hieronder), die een romantische dans tussen twee mannen bevatte, werd geweerd. Wanneer er beelden van het publiek werden genomen, werd er eveneens ingegrepen: alle regenboogvlaggen - een symbool van de holebigemeenschap - werden namelijk geblurd.

Een woordvoerder van de tv-zender Hunan TV, die verantwoordelijk is voor het internetplatform, zegt "niet op de hoogte te zijn" van het feit dat er in de beelden geknipt werd. The Voice of Homosexuality, een geverifieerd account op het Chinese socialemediaplatform Weibo deelde echter enkele stilstaande beelden van de gecensureerde performances.  Zij noemen de beslissing om referenties naar homoseksualiteit niet te tonen "een grote stap achteruit".  Ook het account Global Gay News noemt de censuur op Weibo "absurd" en vraagt zich af "waarom de regenboogvlag niet getoond mocht worden?". 

Homoseksualiteit wordt bij de - voornamelijk stedelijke - bevolking in China steeds meer aanvaard. Maar in films en tv-series blijft het een taboe.

Videospeler inladen...

Tatoeages zijn nog maar sinds januari verboden in tv-uitzendingen. Als gevolg van die maatregel moeten de voetballers van het nationale elftal van China gedwongen aangepaste kledingstukken dragen, om hun tattoos te verbergen.

Overigens hebben zowel Albanië als Ierland zich geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival. MangoTV kon niet meedelen of beide acts zaterdag wel uitgezonden worden.

Vanavond vindt de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival plaats in Lissabon. Vanaf 21 uur kunt u die rechtstreeks volgen op Eén. Om 20.35 uur wordt er in "Van Gils & het Songfestival" al vooruitgeblikt met Mr. Lordi (in 2006 winnaar voor Finland met "Hard rock hallelujah!", Sandra Kim (winnares voor België in 1986) en Tom Helsen. 

Meest gelezen