Video player inladen...

Wereld reageert verontrust op eerste grote clash tussen Israël en Iraanse troepen in Syrië

De wederzijdse raketaanvallen tussen Israël en Iraanse militairen in buurland Syrië hebben wereldwijd tot ongerustheid geleid. Het is de eerste keer dat die op dergelijk grote schaal elkaar bestoken. Rusland roept beide partijen op tot terughoudendheid.

Het is niet de eerste confrontatie: Israël heeft eerder al militaire installaties van de Libanese sjiitische Hezbollah-militie en van Iraanse Revolutionaire Wachten in Syrië gebombardeerd. Op een enkele drone na, was het wel de eerste keer dat Iraanse militairen vanuit Syrië een dergelijke grote raketaanval hebben uitgevoerd op Israëlische doelwitten. Was er dan wel geen schade, dan was het nog grotere Israëlische antwoord met raketten en luchtbombardementen een duidelijke waarschuwing.

Rusland, dat goede relaties onderhoudt met zowel Israël als Iran, heeft beide landen opgeroepen tot terughoudendheid. Toeval of niet: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in Moskou voor een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Iran is een bondgenoot van Rusland in het Midden-Oosten en Israël is een bevoorrechte partner van de Verenigde Staten en dan vooral van huidig president Donald Trump. Toch heeft Israël meestal goede relaties onderhouden met Rusland en zelfs met de Sovjet-Unie daarvoor.

De aanval tegen de Golan toont aan dat het Iraanse regime niet vertrouwd kan worden en dat president Trump de juiste beslissing heeft genomen inzake het nucleaire akkoord

Sarah Sanders, woordvoerder van president Trump

Vrees voor verdere escalatie

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de raketaanval van Iran streng veroordeeld. Hij steunt het recht op zelfverdediging van Israël. Dat liet hij weten via Twitter. Hij pleit voor een duurzame oplossing van het conflict in Syrië en stabiliteit in de regio. 

Ook Frankrijk is erg gezorgd over de escalatie tussen Israël en Iran en roept net als Rusland op tot "terughoudendheid". Frankrijk is een van die Europese landen die absoluut het internationale akkoord over het Iraanse kernprogramma wil redden, ook nadat VS-president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij zijn land terugtrekt uit dat akkoord.

"De aanval tegen de Golan toont opnieuw aan dat het Iraanse regime niet vertrouwd kan worden en dat president Trump de juiste beslissing heeft genomen door het kernakkoord met Iran op te zeggen". Zo reageerde Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis op de aanval van vannacht.

Duitsland -dat om historische redenen een van de beste economische en diplomatieke partners is van Israël- heeft de Iraanse raketaanvallen op de Golan "een provocatie" genoemd. "Israël heeft het recht om zich daartegen te verdedigen", klinkt het in Berlijn.

Toch een opvallende reactie: het Arabische staatje Bahrein aan de Perzische Golf vindt "dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen". Bahrein staat sterk onder de invloed van Saudi-Arabië en het zegt veel over de breuklijn in het Midden-Oosten dat een Golfstaatje een Israëlische aanval op Iraniërs in een ander Arabisch land goedkeurt.

Voor alle duidelijkheid: de Iraanse aanvallen van vannacht waren gericht op Israëlische doelwitten in de Golanhoogvlakte. Dat gebied hoort staatkundig bij Syrië, maar is sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezet door Israël. In 1981 heeft Israël de Golan geannexeerd, maar dat wordt internationaal niet erkend. Strikt genomen heeft Iran dus geen aanval uitgevoerd op Israël zelf en wellicht wil het Iraanse opperbevel daarmee tenminste politiek een punt maken.

Bekijk hier het item uit "Het Journaal" van 19 uur

Video player inladen...

Meest gelezen