Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-topman van de Chinese verzekeringsgigant Anbang is veroordeeld tot 18 jaar cel

In Shanghai heeft een rechtbank Wu Xiaohui, de oprichter en ex-topman van de verzekeraar Anbang, veroordeeld tot 18 jaar cel wegens financieel geknoei en het bedriegen van investeerders. Anbang is onder controle gekomen van de Chinese overheid en is in ons land onder eigenaar van Bank Nagelmackers en Fidea.

Wu Xiaohui was vorig jaar opgepakt en tot ontslag gedwongen bij Anbang Insurance Group. Die groep is ondertussen voor 98% in handen van een Chinees overheidsfonds, dat ook meer dan 9 miljard dollar nieuw kapitaal in Anbang gebracht heeft om de groep te redden.

Vandaag is Wu Xiaohui in Shanghai dan veroordeeld tot 18 jaar cel. Ook wordt meer dan 1,5 miljard dollar vermogen geconfisceerd. Wu werd ervan beschuldigd dat hij investeerders bedrogen heeft en een deel van hun geld in zijn eigen vermogen heeft ingebracht.

Met de uitspraak komt een einde aan een steile opgang en een even steile ondergang van een van de meest ambitieuze Chinese zakenlui. Wu richtte Anbang op in 2004 als verzekeringsbedrijf, maar de ambities reikten verder en er volgde een snelle expansie in hotels, vastgoed en grote projecten in het buitenland.

Zo kocht Anbang onder meer het beroemde Waldorf Astoria Hotel in New York, andere luxehotels in San Francisco en Canada en bedrijven in Zuid-Korea. In België nam Anbang enkele jaren geleden de financiële instellingen Fidea en de lokale tak van Delta Lloyd over. Die laatste is intussen herdoopt in Bank Nagelmackers. In februari maakte de Nationale Bank van België zich sterk dat er voor die twee banken geen bedreiging was van de problemen van Anbang in China.

Anbang onderhandelde ook met Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, over de overname van de wolkenkrabber 666 op Fifth Avenue in New York, maar die deal ging niet door. Wu was ook een tijd getrouwd met Zhuo Ran, een kleindochter van de voormalige Chinese leider Deng Xiaoping, maar die zouden intussen gescheiden zijn.

Anbang is niet de enige grote groep die in het vizier is gekomen van de Chinese regering en gerecht. Ook HNA, eigenaar van Hainan Airlines, en Fosun, eigenaar van onder meer Club Med, hebben problemen met het gerecht. Peking wil vooral de enorme financiële risico's aanpakken die sommige Chinese bedrijven nemen door mega-overnames in het buitenland.

Meest gelezen