Video player inladen...

Hawaï overweegt massale evacuaties nu de vulkaan Kilauea ook elektriciteitscentrale bedreigt

De overheid van de Amerikaanse staat Hawaï is in allerijl begonnen met het weghalen van ontplofbare stoffen uit een stroomcentrale die bedreigd wordt door de vulkaan Kilauea. Vlakbij de centrale is een nieuwe scheur opgedoken waaruit lava komt.

De voorbije dagen zijn op de oostflank van de vulkaan Kilauea steeds meer scheuren geopend waardoor lava en giftige dampen naar buiten komen. Gisteren was dat het geval op minder dan een kilometer van de geothermische elektriciteitscentrale van Puna.

De overheid van de staat Hawaï is nu in allerijl begonnen met het weghalen van duizenden liters van erg explosieve chemische stoffen uit die centrale. Als de lava uit de vulkaan die stoffen zou bereiken, zou dat tot een gigantische explosie kunnen leiden die binnen een straal van anderhalve kilometer tot grote verwoestingen zou veroorzaken.

De problemen zijn echter groter. Door de nieuwe scheuren en lavastromen zijn steeds meer bevolkte gebieden bedreigd en de overheid maakt zich klaar om desnoods duizenden mensen te evacueren uit gevaarlijk gebied. Volgens gouverneur David Ige zou "een massale evacuatie van het Puna district de mogelijkheden van de staat te boven gaan". Of anders: Hawaï zou de federale overheid in Washington om hulp moeten vragen.

Tot nu toe zijn er 36 gebouwen verwoest en werden 2.000 mensen geëvacueerd. Nu worden echter dichter bevolkte gebieden aan de oostkant van de vulkaan bedreigd. Niet enkel de moeilijk te voorspellen scheuren en lavastromen zijn een gevaar, ook de giftige zwaveldampen kunnen mensen en dieren doden.

De vulkaan Kilauea is al bijna 35 jaar aan een stuk permanent aan het uitbarsten. Meestal laat de vulkaan "stoom af" door scheuren in de flanken langswaar dampen en lava ontsnappen. De laatste explosieve uitbarsting van de krater dateert uit 1924. Geologen sluiten een nieuwe explosieve uitbarsting van de vulkaan niet uit. Daarbij zouden "ballistische rotsblokken" met een gewicht van enkele tonnen uitgestoten kunnen worden los van hete aswolken die tot 40 kilometer ver zouden kunnen gaan.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen