Video player inladen...

Heilig Bloedprocessie lokt 35.000 bezoekers naar Brugse binnenstad

Met het zachte, zonnige weer was de Heilig Bloedprocessie in Brugge donderdag een voltreffer. Maar liefst 35.000 bezoekers zakten af naar de West-Vlaamse provinciehoofdstad. 1.700 figuranten namen deel. 

De processie, een organisatie van de Edele Confrèrie van het Heilig Bloed, is feilloos en zonder incidenten verlopen. Omstreeks half drie trok het schouwspel met maar liefst 53 bijbelse en historische taferelen zich op gang langs de Dijver om via een passage aan 't Zand terug naar de Markt en Burg te gaan. Het weer zat mee. Voor de processie moet het volledig droog zijn. Het was ook niet te warm, wat het draaglijk maakte voor de toeschouwers en de honderden figuranten.

Met recht en reden Brugges schoonste dag

Grote nieuwigheden waren er niet, maar er werd wel geïnvesteerd in tweeduizend nieuwe sandalen. "De Heilig Bloedprocessie, over het roemrijke en liturgische Brugse verleden, wordt met recht en reden Brugges schoonste dag genoemd", zegt burgemeester Renaat Landuyt.

"Het feit dat vandaag maar liefst 35.000 bezoekers naar onze stad afzakten, bewijst dat het evenement gesmaakt wordt door Bruggelingen en bezoekers. De Heilig Bloedprocessie is een vaste waarde op de toeristische kalender en biedt ook een wezenlijke economische meerwaarde voor de plaatselijke middenstand. Mijn dank gaat uit naar alle vrijwilligers en medewerkers die er opnieuw in geslaagd zijn om dit fantastisch kijkspektakel te realiseren", aldus nog Landuyt.

Meest gelezen