Video player inladen ...

Dodentol dambreuk in Kenia loopt op: al zeker 47 mensen omgekomen 

Minstens 47 mensen zijn om het leven gekomen toen een stuwdam het gisteravond begaf in de Grote Riftvallei, in het noordwesten van Kenia. Waarschijnlijk zal de dodentol nog verder oplopen. De omvang van de ramp begint nu pas door te dringen. Tweeduizend mensen zijn dakloos en de materiële schade is enorm. De dam is gebroken na de zware stortregens van de voorbije weken. 

Na weken met zware stortregens in Kenia, hebben de muren van de Patel dam het gisteravond begeven. De stuwdam ligt in Solai, een stad in het noordwesten van Kenia, zo'n 190 kilometer van de hoofdstad Nairobi. Door de dambreuk overspoelde het water en de modder van het stuwmeer twee dorpen. Daarbij zijn totnutoe al 47 doden geteld en dat aantal kan nog flink oplopen, want er zijn heel veel mensen vermist.

Volgens de provinciegouverneur hebben het water en de modder 450 huizen van de kaart geveegd. Lokale reddingswerkers worden bijgestaan door het Keniaanse Rode Kruis. Die hebben al een 40-tal mensen kunnen redden uit een gebied dat nu onder water staat en de zoektocht tussen de modder en het puin gaat voort.

Na een lange periode van extreme droogte, is er in Kenia de voorbije twee maanden uitzonderlijk veel regen gevallen. Daarbij zijn meer dan 130 doden gevallen, zonder de slachtoffers van de dambruik erbij te rekenen. Een kwart miljoen mensen zijn hun huis verloren.