Videospeler inladen...

Nieuwe Canvas-documentairereeks “Reset” over mensen na een levensveranderende diagnose

Vanavond start op Canvas de zesdelige documentairereeks “Reset” over mensen die na een ingrijpende diagnose hun leven weer op de rails proberen te krijgen. Samen met de reeks lanceert Canvas de allereerste onafhankelijke online ervaringsdatabank in België, waar iedereen zijn eigen verhalen rond deze thema’s kan delen.

In de documentairereeks "Reset" worden zes mensen gevolgd die geconfronteerd worden met een diagnose die een enorme impact heeft op hun leven. De reeks geeft een inkijk in hoe ze met deze diagnose omgaan en hoe ze samen met hun omgeving hun leven opnieuw op de rails proberen te krijgen en zo te resetten. Het zijn zes ontroerende en inspirerende verhalen over twijfel en tegenslag maar ook over hoop, verlangen en geluk in de kwetsbaarste momenten van het leven.

Canvas-reeks "Reset"

Een van de personen die gevolgd wordt is Filip. Filip is een 55 jarige rechter die na een ski-ongeval volledig verlamd geraakte. Filip begint zonder zelfmedelijden aan zijn revalidatie met als doel opnieuw aan de slag te kunnen als rechter.

Videospeler inladen...

Ook de zevenjarige Ilyan werd gevolgd. De jongen heeft een zeldzame darmaandoening, de reeks toont hoe de ziekte zijn leven verandert, maar ook zijn wensen en verlangens worden getoond. Zo is het zijn droom om ooit opnieuw aardappelen te kunnen eten.

Videospeler inladen...

Naast de documentairereeks op Canvas, wordt ook de website Resetverhaal.be gelanceerd, een online-platform waar iedereen zijn eigen ervaringsverhalen kan delen.  

“Het idee is gebaseerd op het Britse platform Healthtalk.org, een website die jaarlijks door vijf miljoen Britten wordt geraadpleegd. Dat is ons ultieme doel, dat mensen voor het medisch verhaal naar de dokter stappen en voor het emotionele verhaal naar onze site surfen”, zegt Wouter Sap, een van de makers van de reeks.

“We willen dat het platform ook na de reeks blijft groeien. Daarover zijn we aan het onderhandelen met Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V)”, zegt Sap. De website moet op termijn uitgroeien tot een ervaringsdatabank waar men bij elke diagnose ook een persoonlijk verhaal kan vinden.

Het is ons ultieme doel, dat mensen voor het medisch verhaal naar de dokter stappen en voor het emotionele verhaal naar onze site surfen

Wouter Sap

Via de website kunnen mensen hun verhaal insturen, een filmploeg komt daarna langs en maakt een portret dat op Resetverhaal.be wordt geplaatst.

Ook Karen heeft haar verhaal ingestuurd en kreeg een filmploeg op bezoek. Bij de 27-jarige vrouw werd borstkanker vastgesteld. Haar leven stond even stil, maar nu wil ze mensen motiveren en inspireren om bewuster te gaan leven.

Videospeler inladen...

De eerste aflevering van de documentairereeks "Reset" wordt vanavond om 22 uur uitgezonden op Canvas. 

Meest gelezen