Videospeler inladen...

Catalaanse impasse lijkt doorbroken: Puigdemont stelt Quim Torra voor als zijn opvolger

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is definitief geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen. Hij heeft parlementslid Quim Torra officieel naar voren geschoven als kandidaat om de nieuwe Catalaanse regering te leiden. De tijd dringt voor een oplossing: er moet voor 22 mei een nieuwe Catalaanse regering geïnstalleerd worden om nieuwe verkiezingen te vermijden. De impasse kan nu dus wellicht doorbroken worden. 

Puigdemont gooit nu dus definitief de handdoek. Hij kondigde het nieuws vanuit Berlijn aan met een videoboodschap op Twitter. "Onze fractie stelt volksvertegenwoordiger Quim Torra voor als leider", sprak hij onder meer, in het Catalaans.

Roger Torrent, de voorzitter van het Catalaanse Parlement, wil morgen al aan het werk gaan om de nieuwe Catalaanse regering, de Generalitat voor te bereiden.  Immers, als de opgelegde deadline van 22 mei niet wordt gehaald, worden er automatisch nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Bij de vorige verkiezingen waren de Catalaanse nationalisten als winnaars uit de bus gekomen. Als er een nieuwe regering op de been komt, zou Catalonië van onder het voogdijschap van Madrid uit kunnen komen. De centrale regering had dat voogdijschap ingesteld op 27 oktober na de poging tot afscheiding van Catalonië. (lees door onder de tweet)

Nieuwkomer Torra lijkt aanvaardbaar als kandidaat

Quim Torra (55) is een relatieve nieuwkomer in de politiek. Hij ontspringt in tegenstelling tot enkele van zijn Catalaanse collega's de juridische dans, waardoor er hem in principe niets in de weg zal worden gelegd. Op Twitter zei hij "vereerd te zijn voor het geschonken vertrouwen", en dat hij de verantwoordelijkheid aanvaardt. Eerdere kandidaten voor het Catalaanse leiderschap waren telkens (juridisch) niet aanvaardbaar voor Madrid. Torra's aanduiding kan de impasse dus eindelijk doorbreken. 

Puigdemont verblijft momenteel nog altijd in Duitsland, waar hij wacht op een beslissing van het Duitse gerecht over zijn mogelijke uitlevering naar Spanje. Hij moet zich voor de Spaanse rechter onder meer verantwoorden voor rebellie. Puigdemont herhaalde dat hij bij de internationale instanties zal blijven strijden "om zijn legitimiteit als Catalaans president op te eisen". Eerder had hij al eens zijn kandidatuur als minister-president ingetrokken, maar dat was toen "voorlopig". Nu is het dus definitief. 

Meest gelezen