Videospeler inladen...

Nederland verovert wél een plek in de finale van het Songfestival

Nederland heeft zich geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Waylon wist Europa in de 2e halve finale te overtuigen met "Outlaw in 'em". Ook Servië, Moldavië, Hongarije, Oekraïne, Zweden, Australië, Noorwegen, Denemarken en Slovenië gaan door.

Wat Sennek in de 1e halve finale van het Songfestival voor België niet kon met haar lied "A matter of time", heeft Waylon in de 2e halve finale van de liedjeswedstrijd vanavond wél gedaan voor Nederland met zijn lied "Outlaw in 'em": een ticket bemachtigen voor de grote finale van zaterdag.

Waylon moest als 8e kandidaat het podium op. Ondanks de felle kritiek die sommige Nederlandse media afgelopen week op zijn repetities gaven, zette hij een solide prestatie neer. "Outlaw in 'em" is een stevig countrynummer dat zo in het repertoire van Jon Bon Jovi kan (zie video onder).

4 jaar geleden nam Waylon al eens aan het Songfestival deel. Samen met Ilse DeLange zong hij toen het nummer "Calm after the storm" dat hen een puike 2e plek opleverde. Bij de bekendmaking van de finalisten was het nagelbijten voor onze noorderburen: Nederland kwam pas als 10e en laatste land uit de enveloppes.

(Lees voort onder video)

Videospeler inladen...

Net als de 1e halve finale begon ook deze halve finale stipt om 21 uur onze tijd. Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado waren opnieuw van de partij als gastvrouwen. Hun presentatie was alweer behoorlijk ingestudeerd, maar met referenties naar Michelle of the resistance uit "Allo allo" en Oprah Winfrey toverden ze af en toe een glimlach op de lippen.

Het niveau van de 18 liedjes van vanavond was als laag aangekondigd en dat bleek ook het geval. Het eerste nummer was wel een zeldzame hoogvlieger met "That's how you write a song" dat Alexander Rybak voor Noorwegen zong. 9 jaar geleden won hij de wedstrijd al eens voor dat land met "Fairtytale" en net als toen haalde hij zijn viool boven (al speelde die deze keer maar een bijrol). Europa gaf hem een ticket voor de finale.

(Lees voort onder video)

Videospeler inladen...

Roemenië stuurde The Humans met "Goodbye", een nummer over psychische problemen. Een kudde zwarte etalagepoppen met witte maskers op het podium moest dat thema in de verf zetten. De titel bleek profetisch: de band mocht meteen naar huis vertrekken.

Servië dan. Dat land koos voor Sanja Ilić & Balkanika met het lied "Nova deca" wat zoveel betekent als "nieuwe kinderen". Bij de eerste noten bleek "Xena: warrior princess" in the house wat de toon zette voor een typisch Balkanlied met strakke drums, een tekst in de moedertaal en weemoed in de melodie en de zang. In de finale mag de groep het nog eens over doen. 

San Marino heeft een traditie van brol naar het Songfestival te sturen en die hield de ministaat vanavond hoog met Jessika featuring Jenifer Brening en "Who we are". Veel valt daar niet over te zeggen, behalve dat een viertal robots op het podium stond waarvan eentje een bord met het opschrift "Size doesn't matter" de lucht in stak (oh ja, en ook dat Europa het lied zaterdag niet meer wil horen).

Ook Denemarken kwam vanavond aan de bak met Rasmussen en "Higher ground". Niet alleen de naam van de zanger was über-Deens, met zijn lange, wilde haren en ruige baard was hij het toonbeeld van een moderne viking. Zijn lied ging ook over een viking uit de 11e eeuw die liever zong dan vocht. Het had wat weg van de soundtrack van "Pirates of the Carribean" met een vleugje "They don't care about us" van Michael Jackson, een mix die volstond voor een plek in de finale.

Voor Rusland nam Julia Samoylova de honneurs waar. Eigenlijk had zij vorig jaar al op het podium van het Songfestival in Kiev moeten staan, maar toen mocht ze Oekraïne niet binnen. In Portugal was ze wel welkom met het lied "I won't break". Dat bracht ze in schabouwelijk Engels (en dan drukken we ons beleefd uit) met een zang die veel te wensen overliet (en dan drukken we ons nog beleefder uit).

Ook Europa was die mening toegedaan want Samoylova mocht haar boeltje pakken. Voor het eerst sinds het systeem met halve finales ruim 10 jaar geleden is ingevoerd, zit Rusland zo niet in de finale.

(Lees voort onder video)

Videospeler inladen...

Over naar Moldavië dat DoReDos met "My lucky day" afvaardigde. Het armste land van Europa koos daarmee voor een pover nummer, maar wist dat aardig te maskeren met een energieke act. Als in een betere deurenkomedie trokken 3 dames en 3 heren in retrokleren voortdurend een drietal deuren op het podium open en dicht als was het allemaal 1 groot misverstand.

Het deed allemaal wat denken aan wat Marie N in 2002 voor Letland klaarspeelde: met een flets nummer het Songfestival winnen dankzij een opvallende verkleedact. Moldavië maakt dit jaar alvast kans op de overwinning want het land mag in de finale terugkeren.

(Lees voort onder video)

Videospeler inladen...

Voor het 4e jaar op rij was ook Australië van de partij. The land down under zette in op Jessica Mauboy met "We got love", een perfect popnummer dat vanaf de eerste noot wist te boeien en van daaruit opbouwde naar een catchy refrein. De hoopvolle melodie was goed voor een instant goed gevoel. Net als de afgelopen 3 jaar stootte Australië naar de finale door.

(Lees voort onder video)

Videospeler inladen...

Georgië heeft nog nooit veel potten gebroken op het Songfestival en deed dat ook vanavond niet. Het land in de Kaukasus probeerde het met Ethno-Jazz Band Iriao en "For you". Het ging om een trio would-be-operazangers, een soort die elk jaar wel weer opduikt en met veel pathos een klassiek klinkend nummer brengt. Soms levert het een finaleplaats op, maar deze jongens strandden in de halve finale.

Polen haalde de mosterd bij wijlen Avicii voor het nummer "Light me up". Het duo Gromee feat. Lukas Meijer bracht dat ten berde, de ene aan de microfoon, de andere aan een zogezegde draaitafel. Hoe knap het lied muzikaal ook ineen zat, de ronduit valse zang verknalde het helemaal. Exit Polen.

Malta nam vanavond al voor de 30e keer aan het Songfestival deel. In het (steeds verdere) verleden stond het kleine land een paar keer dicht bij de overwinning, maar de laatste jaren wil het niet goed meer lukken. Deze keer was het de beurt aan Christabelle met "Taboo", een lied over psychische problemen. In de eilandstaat weekt het veel los want de zangeres mag op de koffie bij de president om over het thema te praten, maar Europa stuurde haar naar huis.

Een metalband met beenharde muziek: dat was AWS, de kandidaat voor Hongarije. De titel van het nummer "Viszlát nyár" dat de band bracht, betekent "vaarwel zomer", een ode aan de vader van de zanger die overleden is. Zo ontroerend deze premisse, zo ruig klonk het lied. Klónk, want eigenlijk was het een gewone popsong in een metaljasje. Europa gaf het een vrijgeleide naar de finale.

Letland viste met Laura Rizzotto en "Funny girl" net als Kroatië met Franka en "Crazy" in de 1e halve finale, in de vijver van "Fifty shades of Grey". Het trage en zwoele nummer was niet onaardig, maar na een intrigerende start zakte het wat ineen (net als de zang). Europa stuurde Kroatië dinsdag al naar huis, vanavond deed het dat ook met Letland.

Zweden heeft op het Songfestival een reputatie te verdedigen als zesvoudige winnaar, de laatste keer in 2015. Benjamin Ingrosso moet dat kunstje dit jaar opnieuw klaarspelen met "Dance you off", een nummer over een man die zijn (ex-)vriendin laat zien dat hij haar volledig is vergeten.

Met een uitgekiende lichtshow in de achtergrond en op de vloer sprong de act meteen uit de band. Samen met de obscure belichting van de zanger en hier en daar een computerstem in de achtergrond, deed het geheel denken aan de film "Drive" met Ryan Gosling uit 2011. Een knaller als "Take me to your heaven" (1999) of "Euphoria" (2012) was het niet, maar Europa stuurde het naar de finale.

(Lees voort onder video)

Videospeler inladen...

Montenegro was aan zijn 10e deelname aan het Songfestival toe. Vanja Radovanović mocht het voor het Balkanland proberen met "Inje" of "bevroren dauw", een dramatische ballade over het einde van een relatie. Getormenteerd zong Radovanović de ziel uit zijn lijf waarbij hij bij elke nieuwe strofe het gehalte melodrama een schuifje hoger zette. We weten eindelijk over wie Brigitte Kaandorp het heeft in "Ik heb een heel zwaar leven". Een keer en nooit meer.

In de pers vertellen dat ze niet tevreden is met haar lied, noch met haar act: dat heeft Lea Sirk de afgelopen dagen gedaan. Toch trok ze het podium op om "Hvala, ne!" voor Slovenië te zingen, een nummer dat het midden hield tussen pop, dance en hier en daar wat rap. Halfweg deed de zangeres alsof de muziek uitviel, maar dat was all part of the act. Zaterdag mag ze dit staaltje acteerwerk nog eens opvoeren in de finale.

Oekraïne sloot de halve finale af. De winnaar van 2004 en 2016 stuurde ene Melovin met "Under the ladder". Waarschijnlijk weet geen enkele kijker of luisteraar nog hoe dat nummer klonk want de act zoog alle aandacht naar zich toe met beproefde special effects als een trap die vuur vatte (bel de brandweer!), een doodskistpiano (eng hoor) en een akelige kleurlens (eat your heart out Marilyn Manson). Ook dit lied zien we in de finale terug, begrijpe wie begrijpen kan.

Videospeler inladen...

Na vanavond zijn alle 26 landen die aan de grote finale van komende zaterdag deelnemen bekend. Behalve de zogenoemde "big five" (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Portugal gaat het om deze landen:

 • Oostenrijk
 • Estland
 • Cyprus
 • Litouwen
 • Israël
 • Tsjechië
 • Bulgarije
 • Albanië
 • Finland
 • Ierland
 • Servië
 • Moldavië
 • Hongarije
 • Oekraïne
 • Zweden
 • Australië
 • Noorwegen
 • Denemarken
 • Slovenië
 • Nederland

Meest gelezen