Video player inladen ...

Trump ontmoet Kim Jong-un op 12 juni in Aziatische stadstaat Singapore

De Amerikaanse president Trump heeft de details over de datum en de plaats van de geplande top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un meegedeeld. De historische ontmoeting vindt plaats op dinsdag 12 juni in Singapore. Dat zou eerder afgesproken zijn tussen Kim en de VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tijdens diens bezoek aan Noord-Korea.

"De verwachte ontmoeting tussen Kim Jong-un en mijzelf zal plaatsvinden in Singapore op 12 juni. Wij zullen beiden proberen om er een erg speciaal moment voor de wereldvrede van te maken!", zo tweette president Trump deze namiddag iets voor 17 uur.

Dat die top er ging komen, was al enkele maanden duidelijk, zeker nadat Noord-Korea de relaties met Zuid-Korea flink had verbeterd. Over het tijdstip en de plaats bleef er tot nu onduidelijkheid. Zo was ook Mongolië kandidaat om de "historische" top te organiseren.

Eén en ander zou nu echter afgesproken zijn tijdens het bezoek van de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Noord-Korea de voorbije dagen. De Noord-Koreaanse leider Kim liet tijdens dat bezoek drie Amerikaanse gevangenen van Koreaanse afkomst vrij. Die zijn samen met Pompeo kunnen vertrekken en werden vanochtend warm ontvangen door president Trump en zijn vrouw Melania.

Het gaat om de eerste ontmoeting tussen een Amerikaanse president in functie en een leider van het communistische regime in Noord-Korea. Begin de jaren 90 had Jimmy Carter al eens een bezoek gebracht aan Noord-Korea, maar toen was hij geen president meer.

De top is ook om andere redenen opmerkelijk. Zo reizen leiders van Noord-Korea bijna nooit naar het buitenland. Kim Jong-un is iets meer dan een maand geleden zelfs naar bondgenoot China gevlogen voor zijn eerste bezoek aan dat land sinds hij in 2011 aan de macht is gekomen.

Dan is er nog de keuze voor Singapore, een bondgenoot van de VS in Zuidoost-Azië, waar de Amerikaanse troepen allerlei faciliteiten genieten.

Top houdt ook risico's in

Na de zware oorlogsbedreigingen over en weer tussen Trump en Kim vorig jaar, was de plotse toenadering in januari en februari een opluchting. Dat begon met de Noord-Koreaanse deelname aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en leidde dan tot de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in Panmunjom, aan de demarcatielijn tussen de twee staten. Tevoren al had Trump een uitnodiging van Kim Jong-un aanvaard.

Toch waarschuwen sommige analisten voor overdreven optimisme. Behalve de plots vriendelijke toon is er nog zo goed als niets veranderd en zeker niets geregeld in Korea, behalve dan dat de oorlogsdreiging weer wat weg is. Vriendelijke ontmoetingen tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea waren er in 2000 en 2007 ook al en telkens volgde nadien een periode van nieuwe dreigingen en incidenten over en weer.

Onder meer de Amerikaanse professor en Korea-kenner Robert Kelly vreest dat de top de spanningen opnieuw zou kunnen opdrijven als die overhaast en slecht voorbereid is en Trump en Kim het oneens zouden worden. Professor Kelly kent u wellicht als de man wiens live interview op de BBC onderbroken werd toen zijn kinderen de studeerkamer binnen wandelden. Tegelijk woont en werkt hij in Zuid-Korea en geldt hij als een belangrijk expert terzake.