Video player inladen...

Trump verwelkomt vrijgelaten Amerikaanse gevangenen uit Noord-Korea: "Bijzondere nacht"

Vanochtend is een vliegtuig met drie Amerikaanse gevangenen die vrijgelaten werden door Noord-Korea geland op een militaire basis nabij Washington. De drie mannen werden opgewacht door president Donald Trump en first lady Melania, vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo trok deze week naar Pyongyang om de nakende topontmoeting tussen Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor te bereiden. Tijdens dat bezoek kon hij ook de vrijlating van drie Amerikaanse gevangenen afhandelen.

Vanochtend landden Pompeo en de drie gevangenen op de militaire basis van Andrews. Ze werden onthaald door Trump en zijn vrouw Melania en vicepresident Mike Pence. "Dit is een bijzondere nacht voor deze drie geweldige mensen. Gefeliciteerd met jullie thuiskomst", zo sprak Trump.

Twee van de drie vrijgelaten gevangenen, Kim Hak-Song en Kim Sang-Duk, werkten op een universiteit in Pyongyang en werden in 2017 gearresteerd op verdenking van "vijandelijke daden" tegen de regering. De derde, Kim Dong-Chul, is een zakenman en pastoor die in april 2016 was veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid vanwege spionage.

AFP or licensors

"Gebaar van goede wil"

Trump begroette de vrijlating van de drie Amerikanen als een "gebaar van goede wil". De geste van Pyongyang kadert in de spectaculaire dooi van de relaties tussen Washington en Pyongyang. Het hoogtepunt moet binnenkort volgen, wanneer Trump en de Noord-Koreaanse leider elkaar in levende lijve zullen ontmoeten. 

Trump zei gisteren dat tijdstip en plaats binnen enkele dagen bekendgemaakt zullen worden. "Ik denk echt dat hij zijn land in de echte wereld wil brengen", blikte de Amerikaanse president vooruit.

Meest gelezen