"Ik wilde de wereld laten weten hoe diep we gevallen waren"

Hoe donker het nummer ook is, het blijft een van de mooiste en opvallendste liedjes die ooit gemaakt werden. "Sweet dreams (are made of this)" van The Eurythmics heeft dan ook met gemak de tand des tijds doorstaan. Het duo Annie Lennox - Dave Stewart had 35 jaar geleden eindelijk zijn wereldhit beet en ook in Vlaanderen steeg het nummer door naar de top 3 in de hitparade.

Het was nochtans niet de prettigste periode in het leven van Lennox en Stewart, toen ze op het idee van "Sweet dreams" kwamen. Hun poging om met The Tourists door te breken was op een kleine flop uitgedraaid. Alleen de single "I only wanna be with you" wist matig te scoren. De groep was dan ook geen lang leven beschoren. Maar het was wel het begin van het succesverhaal van The Eurythmics.

Dave Stewart: "Toen we in Australië op tournee waren met The Tourists, gaf de groep er plots de brui aan. Annie en ik kwamen zo terecht in een hotel in Wagga Wagga. Met een kleine synthesizer die ik meedroeg maakte ik allerlei didgeridoo-geluiden, terwijl Annie op die geluiden meezong. We dachten van: "Misschien kunnen we op die manier een vreemd en experimenteel elektronisch muzieknummer maken?"" (The Guardian, december 2017)

"Toen we terug naar Groot-Brittannië vlogen, kwam er ook een einde aan onze relatie. Al lieten we onze liefde voor muziek samen niet vallen. Maar we traden soms op voor 4 man en een paardenkop. Annie werd er helemaal depressief van."

Annie Lennox: "Het was alsof we met The Eurythmics in "Lord of the rings" terechtgekomen waren. Twee landgenoten die samenkwamen in een wereld waar ze niets of niemand kenden, met monsters en reuzen, en soms ook mooie dingen. Maar waar je uiteindelijk in een duistere plek afdaalde, na opnieuw een verraad, na opnieuw een teleurstelling." (Independent, november 2017)

Stewart: "Toen we als koppel uit elkaar gingen, voelde het vreemd genoeg alsof we altijd samen zouden blijven, wat er ook zou gebeuren. We slaagden er maar niet in die betovering te verbreken en dus bleven we muzikaal samenwerken. Wat dan weer voor problemen zorgde natuurlijk, maar ook leidde tot fantastische muziek. Ofwel met onze eigen relatie als basis, ofwel over onze relatie met de buitenwereld. Met alle ups en downs die daarbij horen." (The Dave Stewart Songbook, september 2008)

Stewart: "Op een gegeven moment lag Annie in foetuspositie op de grond, terwijl ik wat muziek probeerde te tokkelen. Plots sprong ze recht en vroeg me wat ik verdorie aan het spelen was. Ze greep een 2e synthesizer en we begonnen elkaar muzikaal uit te dagen. Dat was het begin van "Sweet dreams"." (The Guardian)

Lennox: "We hadden veel schulden, omdat we echte monsters in de muziekwereld tegen het lijf gelopen waren. Ik voelde me hopeloos ongelukkig. Alsof ik in een droomwereld vertoefde, waarin alles wat we wilden bereiken, nooit zou lukken. Al die emoties stroomden samen in "Sweet dreams"."

"Nee, het is geen blij lied. Heel donker ook. Eigenlijk wil ik zeggen: "Kijk eens hoe diep we gevallen zijn?" Het ging fundamenteel over overleven in deze wereld."

Stewart: "De tekst kwam spontaan op bij Annie. Die was overweldigend, maar tegelijkertijd ook deprimerend. Daarom suggereerde ik er "hold your head up, moving on" bij te voegen, om het geheel wat positiever te maken."

"Nog in geen miljoen jaar dachten we dat dit nummer op muziekfestivals zou gespeeld worden als dansmuziek. Want wij waren niet bezig met het maken van dansbare muziek." (AFP, november 2017)

"Hoe miraculeus we het resultaat ook vonden, toch waren de eerste reacties vrij negatief. Ook van de platenmaatschappij, die vond dat een lied een refrein moest hebben. Gelukkig bleef een dj in Cleveland het nummer draaien, waardoor het uiteindelijk toch een hit werd. De video, tegelijkertijd te gek voor woorden en alsof hij zich in een droomsequentie afspeelde, werd grijs gespeeld op MTV." (The Guardian)

Lennox: "In de video wilde ik het tegengestelde zijn van die typische zangeres, met dat maatpak aan en die kortgeschoren haren. Ik wilde even sterk zijn als een man, gelijkwaardig aan Dave." (The Guardian)

"Tijdens onze tournee in de VS lag ik in een hotelkamer op het bed, terwijl het zonlicht binnenscheen. Ik voelde me erg nerveus en kon alleen maar denken wanneer er een aardbeving zou plaatsvinden. Dan ging de telefoon: we stonden op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade! Plots vlogen de deuren open voor ons. Van complete anonimiteit moest ik me daarna helemaal blootgeven aan de nieuwe situatie." (Independent)

Na "Sweet dreams" volgden nog wereldhits als "Love is a stranger", "Sexcrime", "There must be an angel"  en "The miracle of love".

Dat de tekst "Some of them want to use you … some of them want to be abused" bij sommigen de gedachte deed ontstaan dat het lied over seks of sadomasochisme ging, werd intussen meermaals door het duo ontkend. Het weerhield het nummer er in ieder geval 35 geleden niet van ook in Vlaanderen een hit te worden. In het jaaroverzicht van 1983 bereikte “Sweet dreams” uiteindelijk de 54e plek.

Meest gelezen